Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Υποτίμηση 32% αποφάσισε ο Τσάβες

Πανικός στους δρόμους του Καράκας με την αιφνιδιαστική απόφαση για υποτίμηση κατά 32%. Άδειασαν ράφια στα καταστήματα. Σε διεθνές επίπεδο φουντώνουν οι συζητήσεις για νομισματικό πόλεμο.

Βενεζουέλα: Υποτίμηση 32% αποφάσισε ο Τσάβες
Πανικό προκάλεσε στους δρόμους του Καράκας η αιφνιδιαστική απόφαση του Ούγκο Τσάβες να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα της χώρας κατά το ένα τρίτο της αξίας του, ενώ σε διεθνές επίπεδο φουντώνουν οι συζητήσεις για πόλεμο νομισμάτων.

Ανήσυχοι πολίτες έσπευσαν στα καταστήματα της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να αδειάσουν ράφια, ενώ εξαφανίστηκαν και πάσης φύσεως εισαγόμενα προϊόντα, ακόμη και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, κουζίνες κ.ά. Η τιμή τους, άλλωστε, εκτοξεύεται καθώς η ισοτιμία του μπολιβάρ υποχώρησε στα 6,3 ανά δολάριο από 4,3 ανά δολάριο.

Είναι η πέμπτη υποτίμηση του νομίσματος από το 2003, όταν η χώρα επέβαλε αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους. Αξιωματούχοι της Βενεζουέλας δηλώνουν μάλιστα ότι ο κ. Τσάβες διέταξε την υποτίμηση από την Κούβα, όπου νοσηλεύεται εδώ και δύο μήνες.

Ο στόχος του Ούγκο Τσάβες είναι σαφής. Το έλλειμμα της κυβέρνησης διπλασιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο λόγω της μαζικής αύξησης των δημοσίων δαπανών. Η υποτίμηση θα συμβάλει στη μείωσή του δεδομένου ότι αυξάνει τα έσοδα της χώρας σε μπολιβάρ από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Παρά ταύτα, ο κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων είναι άμεσος δεδομένου μάλιστα ότι ήδη ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο καθώς ξεπερνάει το 20%. Επισημαίνεται δε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των προϊόντων που καταναλώνονται στη Βενεζουέλα είναι εισαγόμενα.

«Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για να διορθωθούν στρεβλώσεις στην οικονομία της χώρας. Θεωρούν μάλιστα ότι το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο», αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υπερβολική ζήτηση για δολάρια και τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. «Σύμφωνα με Βενεζουελάνους οικονομολόγους, η σωστή ισοτιμία είναι κοντά στα 9 μπολιβάρ ανά δολάριο», αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Είτε η κυβέρνηση θα κάψει την τεράστια ποσότητα των συναλλαγματικών της αποθεμάτων μοιράζοντας φθηνά δολάρια είτε θα υπάρξουν ελλείψεις», εξηγεί ο Λουίς Βισέντε Λεόν της Datanalisis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v