Κύπρος: Η ύφεση απειλεί το βασικό σενάριο Pimco

Η απότομη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, και κυρίως στην αγορά εργασίας, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κύπρος: Η ύφεση απειλεί το βασικό σενάριο Pimco
Η απότομη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, και κυρίως στην αγορά εργασίας, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το stockwatch, τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην οικονομία φαίνεται να ανατρέπουν το βασικό σενάριο της Pimco, βάσει του οποίου οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπολογίζονται στα €6,7 δισ.

Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι επιδιώκει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το βασικό αντί με το ακραίο σενάριο, που υπολογίζει τις καθαρές ανάγκες στα €10,1 δισ.

Το βασικό σενάριο στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε παραδοχές για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το 2013 και 0,6% το 2014, με ανεργία 13,2% το 2013 και 13,5% το 2014 και με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν κατά 7% το 2013 και 5% το 2014.

Το ακραίο σενάριο υπολογίζει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2013 και 2,3% το 2014, ανεργία 13,8% και 14,6% το 2014 και μείωση των τιμών ακινήτων κατά 14% το 2013 και 10% το 2014.

Οι κυπριακές αρχές θεωρούν υπερβολικούς τους υπολογισμούς για το ακραίο σενάριο και σχεδιάζουν εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τη λύση της ανακεφαλαιοποίησης με το βασικό σενάριο, το χρέος παραμένει βιώσιμο, και θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας, μόνο αν «τρέξει» το ακραίο σενάριο σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί ο τρόπος απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μηχανισμό και θα μπορεί η Κύπρος να λάβει στήριξη χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο το δημόσιο χρέος.

Το βασικό σενάριο, όμως, που ετοιμάστηκε το καλοκαίρι, φαίνεται να είναι αρκετά ήπιο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο.

Η ανεργία για παράδειγμα έφθασε το Δεκέμβριο στο 14,7%, και είναι πιο πάνω από τα επίπεδα που η Pimco υπολόγιζε ότι θα έφθανε – με βάση το ακραίο σενάριο – μέχρι το τέλος του 2014.

Η οικονομία δεν αναμένεται να συρρικνωθεί με 3% που υπολογίζει το βασικό σενάριο αλλά με 3,5%. Αν οι υπολογισμοί για το μέγεθος της ύφεσης αποδειχθούν λανθασμένοι, αυτό αναμένεται να είναι προς τα κάτω – δηλαδή, η ύφεση ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.

Η διαφωνία των κυπριακών αρχών για το ακραίο σενάριο σχετίζεται κυρίως με τις τιμές των ακινήτων, αφού πέραν της μείωσης, η Pimco υπολογίζει την αξία τους σε τιμές αναγκαστικής πώλησης και σε καθαρή παρούσα αξία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται στο μοντέλο ότι οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 60% τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι κυπριακές αρχές και φορείς της αγοράς θεωρούν το πιο πάνω σενάριο υπερβολικό.

Με βάση το δείκτη ακινήτων της ΚΤ οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν ήδη υποχωρήσει 16% την τελευταία τετραετία και, φορείς της αγοράς, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν άλλο.

Οι τιμές εξακολουθούν όμως να είναι 28% πιο πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2006, πριν ξεκινήσει το διετές μπουμ στις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v