Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Θα ισοφαρίσει τις αποπληρωμές των LTRO

Η ΕΚΤ προτίθεται να ισοφαρίσει τυχόν επιτάχυνση των αποπληρωμών του έκτακτου δανεισμού από μέρους των εμπορικών τραπεζών, για να διασφαλίσει ότι η συρρίκνωση της ρευστότητας δεν θα υπονομεύσει την νομισματική πολιτική της.

ΕΚΤ: Θα ισοφαρίσει τις αποπληρωμές των LTRO
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ισοφαρίσει τυχόν επιτάχυνση των αποπληρωμών του έκτακτου δανεισμού από μέρους των εμπορικών τραπεζών, για να διασφαλίσει ότι η συρρίκνωση της ρευστότητας δεν θα υπονομεύσει την νομισματική πολιτική της.

Τα yields στα 2ετή ομόλογα της Γερμανίας ανήλθαν σε υψηλό 10 μηνών, καθώς οι traders αύξησαν τις τοποθετήσεις με βάση την προοπτική ανόδου των επιτοκίων στις αγορές χρήματος, μετά την έναρξη της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που είχαν δοθεί με τα προγράμματα Longer-Term Refinancing Operations της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να επιστρέψουν 145,6 δισ. ευρώ από τα αρχικά 489 δισ. ευρώ που είχαν λάβει με τον 3ετή δανεισμό, αφήνοντας περίπου 510 δισ. ευρώ σε πλεονάζουσα ρευστόστητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan Chase.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις ρευστότητας είτε με μείωση κάποιων επιτοκίων, είτε με πρόσθετες ρυθμίσεις για τις εγγυήσεις είτε με άλλο μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v