Αύξηση κατώτατου μισθού ζητά ο Ομπάμα

Στο καθιερωμένο προεδρικό διάγγελμα State of the Union ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίχθηκε σε τρεις άξονες: στήριξη της μεσαίας τάξης, αύξηση του κατώτατου μισθού και ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύξηση κατώτατου μισθού ζητά ο Ομπάμα
Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε τρεις βασικούς άξονες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του: στήριξη της μεσαίας τάξης, αύξηση του κατώτατου μισθού και διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ομπάμα έθεσε τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του. Πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25%, από τα 7,25 δολ. ανά ώρα στα 9 δολ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ζήτησε υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους και προανήγγειλε σχέδιο ύψους 50 δισ. δολ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε έργα υποδομών.

«Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης».

Μέρος επίσης των πρωτοβουλιών του για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η πρόταση για επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε «ινστιτούτα μεταποίησης», στα οποία ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (όπως τα υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας) θα συνεργάζονται στην «προετοιμασία των εργαζομένων για τις προκλήσεις της νέας οικονομίας».


Ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Ε.Ε.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε και στην πρωτοβουλία για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., που θα αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.
«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μία ευρεία διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκιο στον Ατλαντικό στηρίζει εκατομμύρια καλά αμειβόμενες αμερικανικές θέσεις εργασίας», δήλωσε. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμέτωπες με την οικονομική στασιμότητα και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, αναζητούν λύσεις. Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι μία πρόταση που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εντάσσοντας το θέμα σε μία ευρύτερη ατζέντα όπου περιλαμβάνονται εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τα στοιχεία, πάντως, συνηγορούν στην πρόταση για τη αμερικανοευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 600 δισ. δολ. ετησίως. Το εμπόριο υπηρεσιών ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,9 τρισ. δολ. στην Ε.Ε., ποσό πολλαπλάσιο από τις αντίστοιχες επενδύσεις στην Κίνα. Αντιστοίχως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,6 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε άλλα ακανθώδη ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι τα αγροτικά προϊόντα, και ειδικότερα τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που διακινούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v