Απογοητεύουν τα εμπορικά στοιχεία ευρωζώνης

Μειώθηκε το εμπορικό πλέονασμα της ευρωζώνης στα 11,7 δισ. ευρώ, χαμηλότερα των προσδοκιών. Βουτιά 6% στις εισαγωγές. Στην Ελλάδα το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 19 δισ. ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19%.

Απογοητεύουν τα εμπορικά στοιχεία ευρωζώνης
Χαμηλότερο των προσδοκιών αποδεικνύεται το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα 11,7 δις. ευρώ, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έβλεπαν 13,1 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν υψηλότερο στα 13 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και κατά 1,8% σε σχέση με το Νοέμβριο. Οι εισαγωγές της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη σημαντική αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης. Συγκριτικά με το Νοέμβριο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%.

Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφει η Γερμανία, στα 174,6 δισ. ευρώ. Ακολουθεί με μεγάλη απόσταση η Ολλανδία με πλεόνασμα 46 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ευρωζώνη παρουσιάζει η Γαλλία, στα 75,2 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Ισπανία με έλλειμμα 30 δισ. ευρώ και η Ελλάδα με έλλειμμα 19 δισ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία της Eurostat διαπιστώνουν αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα κατά 19% και των εισαγωγών κατά 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v