Πρώτη μείωση στις πωλήσεις όπλων από το 1994

Για πρώτη φορά από το 1994, οι πωλήσεις όπλων διεθνώς μειώνονται. Το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) θεωρεί ότι η βασική αιτία είναι οι πολιτικές λιτότητας.

Πρώτη μείωση στις πωλήσεις όπλων από το 1994
Για πρώτη φορά από το 1994, μειώθηκαν οι πωλήσεις όπλων διεθνώς καθώς και η αμυντική βιομηχανία πέφτει θύμα της κρίσης. Τα στοιχεία προέρχονται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) το οποίο αναφέρει ότι οι πωλήσεις όπλων από τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές διεθνώς μειώθηκαν το 2011 στα 410 δισ. δολ. από 411 δισ. δολ. το 2010.

Το SIPRI που συλλέγει στοιχεία για τις διεθνείς πωλήσεις όπλων από το 1989, δεν περιλαμβάνει στους υπολογισμούς του τις κινεζικές εταιρείες, λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων.

Στις αιτίες που αναφέρει το Ινστιτούτο για την εξέλιξη αυτή περιλαμβάνεται η μείωση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά όχι μόνο. «Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωση του το SIPRI.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ' 90, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, η Βoeing προσπέρασε τη βρετανική BAE Systems στη δεύτερη θέση, ενώ και η General Dynamics βρέθηκε μια θέση υψηλότερα προσπερνώντας τη Northrop Grumman, στη θέση τέσσερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v