ΕΚΤ:Κέρδη €1,108 δισ. από κρατικά ομόλογα το 2012

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι απόλαυσε πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2012 απ’όσο τον προηγούμενο χρόνο, χάρη στα αυξημένα καθαρά κέρδη από τόκους.

ΕΚΤ:Κέρδη €1,108 δισ. από κρατικά ομόλογα το 2012
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι απόλαυσε πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2012 απ’όσο τον προηγούμενο χρόνο, χάρη στα αυξημένα καθαρά κέρδη από τόκους.

Το πλεόνασμα ανήλθε στα 2.164 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,894 δισ. ευρώ (+14,25%) σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ετήσιο ισολογισμό της ΕΚΤ.


Τα ελληνικά κέρδη

Τα κέρδη τα ομόλογα (από τόκους και έσοδα) ήταν 1,108 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων Securities Markets Programme (SMP), εκ των οποίων τα 555 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα! Να σημειωθεί ότι το 2011 τα αντίστοιχα κέρδη από Ελλάδα ήταν 654 εκατ. ευρώ.

Μετά την μεταφορά του μισού περίπου από το πλεόνασμα στο αποθεματικό προβλέψεων κινδύνου της ΕΚΤ, το οποίο πλέον έχει φτάσει στο ανώτερο όριο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. ευρώ, με αύξηση δηλαδή της τάξης του 37%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, πρόσθετα στα 575 εκατ. που έχει ήδη διαθέσει τον Ιανουάριο.

Τα καθαρά κέρδη από τόκους εν γένει ανήλθαν στα 2.289 δισ. ευρώ από 1.999 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1.108 από τα προγράμματα αγορών ομολόγων.

Η ΕΚΤ προχώρησε για πρώτη φορά σε αποκαλύψεις όσον αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων SMP. Από αυτά προκύπτει ότι σχεδόν τα μισά από τα ενεργητικά της στο SMP απαρτίζονται από ιταλικά χρεόγραφα. Στα τέλη του 2012 κατείχε 99 δισ. ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, 30,8 δισ. ευρώ σε ελληνικά, 43,7 δισ. ευρώ σε ισπανικά, 21,6 δισ. ευρώ σε πορτογαλικά και 13,6 δισ. ευρώ σε ιρλανδικά κρατικά ομόλογα. 


Κέρδος 6 δισ. ευρώ για το σύνολο του Eurosystem


Τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΚΤ υποδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι δισεκατομμύρια από τα κέρδη που πρόσφερε το πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας, θα επιστρέψουν εντέλει στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, το Reuters υπενθυμίζει ότι με την συμφωνία του Νοεμβρίου, τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων του Ευρωσυστήματος (η ΕΚΤ συν οι 17 εθνικές τράπεζες), θα «περάσουν» στην Αθήνα από το οικονομικό έτος 2013, για να βοηθηθεί η εξυπηρέτηση του χρέους.

Το μερίδιο της ΕΚΤ στο Ευρωσύστημα είναι 8% και η αναγωγή των μεγεθών στο σύνολο του Ευρωσυστήματος υποδεικνύει κέρδος της τάξης των 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ενεργητικά δεν είναι ισάξια μοιρασμένα και το συνολικό κέρδος μπορεί να είναι μικρότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v