Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Σε τροχιά το πρόγραμμα στήριξης cajas

Η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, εκτιμά το ΔΝΤ, λέγοντας ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.

ΔΝΤ: Σε τροχιά το πρόγραμμα στήριξης cajas
Η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, εκτιμά το ΔΝΤ, λέγοντας ότι το πρόγραμμα στήριξης παραμένει σε τροχιά.

Το ΔΝΤ αναφέρει στην δεύτερη έκθεση του για το ισπανικό πρόγραμμα ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικά, τα ευρήματα του Ταμείου για την πορεία του προγράμματος είναι τα εξής:

*Ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών: Έχουν ληφθεί δράσεις για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλείψεων των τραπεζών. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι έχουν εγκριθεί σχέδια ανακεφαλαιοποίησης για όλες τις τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια, ενώ έχουν διοχετευτεί οι πρώτες “ενέσεις” ρευστότητας.

*Bad bank: Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί. Στα βασικά επιτεύγματα περιλαμβάνονται η συγκρότηση της εταιρείας και η λήψη των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού από τις αδύναμες τράπεζες.

*Εξασφάλιση επαρκούς πίστωσης: Η αναμενόμενη ολοκλήρωση όλων των σχεδίων χρηματοδότησης και κεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης εξέλιξης της πίστωσης.

*Ρυθμιστικό πλαίσιο: Για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι αρχές έχουν ολοκληρώσει διάφορες ενέργειες για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης και επιβολής προστίμων από το υπουργείο Οικονομικών.

*Αναδιάρθρωση αποταμιευτικών τραπεζών: Το προσχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του συστήματος των αποταμιευτικών τραπεζών είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών αυτών και της μείωσης των κινδύνων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v