Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέθανε ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Τέλος εποχής στην Βενεζουέλα μετά τον θάνατο του επί 14 χρόνια ηγέτη της. Εχασε χθες τη μάχη με τον καρκίνο. Θα γίνουν εκλογές σε 30 ημέρες. Πώς αντέδρασαν ξένοι ηγέτες στο άκουσμα της είδησης.

Πέθανε ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πέθανε μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια 14ετή θητεία ως επικεφαλής της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο 58χρονος ηγέτης προχώρησε σε τέσσερις επεμβάσεις στην Κούβα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας που εμφανίστηκε στα μέσα του 2011. Η τελευταία εξ αυτών έγινε στις 11 Δεκεμβρίου. Έκτοτε δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως.
 
"Είναι στιγμή μεγάλου πόνου", είπε ο Maduro, ο οποίος πλαισιωνόταν από υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής του στρατού έδωσαν όρκο πίστης στον Maduro, ο οποίος θα παραμείνει ως εντολοδόχος ηγέτης μέχρι την προκήρυξη εκλογών εντός 30 ημερών.

Η σορός του Τσάβεζ θα παραμείνει εκτεθειμένη στη στρατιωτική ακαδημία του Καράκας μέχρι την Παρασκευή, όταν θα γίνει η επίσημη κηδεία, ενώ κηρύχθηκε 7ήμερο εθνικό πένθος.


Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια νέα σχέση με τη Βενεζουέλα. "Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή... οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη στήριξή τους προς τον λαό της Βενεζουέλας και το συμφέρον τους για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σχέσης με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

"Καθώς η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της, οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε πολιτικές που προάγουν τις δημοκρατικές αρχές, την ευνομία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως "κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις προκλήσεις της πατρίδας του".

Ο Τσάβες "έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινοαμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου", δήλωσε και χαιρέτισε την ουσιαστική συμβολή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε "τη δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία".

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε: "Σήμερα πέθανε ένας σπουδαίος Λατινοαμερικάνος… Σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν συμφωνούσε πλήρως με τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβεζ, όμως σήμερα, όπως πάντα, αναγνωρίζουμε σε αυτόν έναν σπουδαίο ηγέτη, μια αναντικατάστατη απώλεια και, πάνω απ’ όλα, έναν φίλο της Βραζιλίας".

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι "χτυπήθηκε από τον θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες". Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της, λέγοντας ότι ο Τσάβες "ήταν ο ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης" και "ένας αξέχαστος επαναστάτης".

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι "ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες".

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής). "Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία αγωνίστηκε για τις ιδέες του", πρόσθεσε.

"Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξή μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες", ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας "την υποστήριξη, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη". "Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ό,τι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία (...) Συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά", σημείωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Αβάνα.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία "πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον". Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο Ούγκο Τσάβες "σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του".

"Είναι τραγωδία. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

"Λυπήθηκα που έμαθα για τον θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβεζ σήμερα. Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 χρόνια άφησε το στίγμα του στη χώρα και ευρύτερα. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στον λαό της Βενεζουέλας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Εντ Ρόις, ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως "ο Ούγκο Τσάβεζ ήταν ένας τύραννος που ανάγκαζε τον λαό της Βενεζουέλας να ζει με φόβο. Ο θάνατός του βάζει εμπόδια στη συμμαχία των αντιαμερικανών αριστερών ηγετών της Νοτίου Αμερικής. Στα τσακίδια αυτός ο δικτάτορας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v