Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπίνι: "Να προετοιμάζεστε για νέο σοκ"

Οι αυξήσεις στους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι Αμερικάνοι και οι μειωμένες κυβερνητικές δαπάνες θα έχουν σοβαρότατη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος, λέει ο Ν. Ρουμπίνι.

Ρουμπίνι: Να προετοιμάζεστε για νέο σοκ
Οι αυξήσεις στους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι Αμερικάνοι και οι μειωμένες κυβερνητικές δαπάνες θα έχουν σοβαρότατη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος, εξαλείφοντας το θετικό αποτέλεσμα από την αναζωογόνηση της αγοράς κατοικιών και τη φθηνότερη ενέργεια, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπίνι, μιλώντας στο CNBC.

Μιλώντας στο περιθώριο του Ambrosetti Forum, προειδοποίησε, πως παρότι υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις για την ανάπτυξη, υφίστανται πολλά βασικά θέματα που θα την εμποδίσουν.

«Αυτοί οι φόροι, οι φόροι για τους πλούσιους, θα μειώσουν σημαντικά τα διαθέσιμα εισοδήματα και οι λιανικές πωλήσεις ήταν καταστροφή. Και υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης της καταναλωτικής ανάπτυξης καθώς οι αυτόματες περικοπές και το δημοσιονομικό βάρος φέτος θα είναι 1,5% του ΑΕΠ για μια οικονομία που μετά βίας αναπτυσσόταν πέρυσι», δήλωσε.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από την ανανέωση στην αγορά κατοικιών, την «επανάσταση» με το σχιστολιθικό αέριο που μπορεί να οδηγήσει σε φθηνότερη ενέργεια, και τα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι «1,5% στην καλύτερη περίπτωση φέτος», τόνισε ο Ρουμπίνι.

«Έχουμε κλέψει ανάπτυξη από το μέλλον και τώρα πρέπει να υπάρξει αποπληρωμή για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν κάποια λιτότητα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως, αν και οι αγορές μετοχών είναι θετικές, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ στο δεύτερο ήμισυ του έτους, καθώς τα έσοδα θα αρχίσουν να είναι απογοητευτικά.

«Είναι θετικό λόγω της άμεσης επίπτωσης στον πλούτο και μιας ένδειξης ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιώνεται, βέβαια ορισμένες φορές η χρηματιστηριακή αγορά δίνει λάθος ενδείξεις και νομίζω πως οι αγορές θα εκπλαγούν από το πόσο θα επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία το δεύτερο ήμισυ του έτους, ακόμα και σε σχέση με πέρυσι. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να διορθώσει», ανέφερε.

Ο Ν. Ρουμπίνι προειδοποίησε επίσης πως η ποσοτική χαλάρωση «γίνεται αναποτελεσματική». «Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο και τονώνει την εμπιστοσύνη, όμως έχει μικρότερη επίδραση στην πραγματική οικονομία. Αν αποσύρεις την ποσοτική χαλάρωση πολύ γρήγορα, θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στα επιτόκια και αυτό θα σκότωνε την ανάκαμψη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v