RGE: Από το 2014 ο περιορισμός του QΕ

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν θα κρατήσει για πάντα, όμως οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ότι θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο αυτού του έτους, χωρίς μείωση επιτοκίου μέχρι το 2015.

RGE: Από το 2014 ο περιορισμός του QΕ
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν θα κρατήσει για πάντα, όμως οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ότι θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο αυτού του έτους, χωρίς μείωση επιτοκίου μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Roubini Global Economics, Christian Menegatti, μεταδίδει το CNBC.

«Μιλάμε για το 2014, σε όρους περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης. Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ περισσότερο για αυξήσεις στα επιτόκια… στα μέσα του 2015 ή ενδεχομένως και προς το τέλος του 2015», δήλωσε.

Τα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα στοιχεία έδειξαν υποχώρηση της ανεργίας στο 7,7% τον Φεβρουάριο, με δημιουργία 236.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ τον Δεκέμβριο η Fed είχε πει πως αν η ανεργία υποχωρήσει στο 6,5%, αυτό θα πυροδοτήσει μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και μια αύξηση των επιτοκίων. 

Όμως, ο Menegatti θεωρεί ότι «με τα τελευταία νούμερα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η Fed δεν θα κοιτάξει απλώς την ανεργία, αλλά συνολικά τις αγορές εργασίας και θα κοιτάξει αν οι βελτιώσεις οφείλονται στην αποχώρηση ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό ή στην πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Η Fed έχει δώσει σήμα ότι στο 7,25% θα αρχίσει να περιορίζει την πιστωτική χαλάρωση. Νομίζουμε πως θα χρειαστεί καιρός για να φτάσουμε εκεί και δεν περιμένουμε να φτάσουμε εκεί πριν το τέλος του 2013. Μέχρι τότε θα βρισκόμαστε κάπου μεταξύ του 7,5% και του 7,7%, αναλόγως με το τι θα γίνει με τις αυτόματες περικοπές», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Ρουμπίνι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι αγορές θα πρέπει να ετοιμάζονται για επιβράδυνση το β’ τρίμηνο και πως θα σοκαριστούν από το μέγεθος της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας αργότερα φέτος. Τόνισε πως οι υψηλότεροι φόροι και οι περικοπές δαπανών θα οδηγήσουν σ’ αυτή την επιβράδυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v