Κύπρος: Πιέζει για λύση ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένει στο σημερινό Eurogroup επίτευξη συμβιβασμού για ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών η Α. Μέρκελ.

Κύπρος: Πιέζει για λύση ο Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένει στο σημερινό Eurogroup επίτευξη συμβιβασμού για ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών η Α. Μέρκελ.
 
Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της Κύπρου βλέπει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», δήλωσε σήμερα το πρωί, τονίζοντας ότι στο σημερινό Eurogroup «δεν θα πρέπει απλώς να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, αλλά και να την παρουσιάσουμε σε ολοκληρωμένη μορφή».

H Deutsche Welle  μεταδίδει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά.

Η ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο «θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλώς αδέξιο κούρεμα», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι είναι θεμιτό να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους». Όπως σημείωσε, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για την Κύπρο, μια λύση δηλαδή που θα μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και που θα μπορεί να υλοποιήσει η μικρή χώρα της ευρωζώνης. Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, πρόσφατα το ΔΝΤ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να επιστρέψει τα 17 δισ. της σχεδιαζόμενης βοήθειας.


Συνεχές παζάρι για Κύπρο

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters το πακέτο, αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογιών, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, με επιμήκυνση του δανείου ύψους €2,5 δισ. που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρου και πιθανή μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με πηγές.

Όπως αναφέρεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του πλαισίου του προγράμματος αυτό θα παρουσιαστεί πριν το μεσημέρι σήμερα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσον το σχέδιο επιτυγχάνει τη σταθερή μείωση του χρέους της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι αυτό είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια στις 18:00 θα συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το πακέτο.

Σύμφωνα με επίσημους, που επικαλείται το πρακτορείο, το καλύτερο που ελπίζεται να επιτευχθεί είναι μια «πολιτική συμφωνία» επί της πρότασης, εφόσον μπορεί να χρειάζονται ακόμη κάποια στοιχεία από τη Ρωσία για να οριστικοποιηθούν οι όροι.

Υπάρχει προγραμματισμός, προστίθεται, για ακόμη μια συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Μόσχα και οι επίσημοι θα έχουν μια πιο συγκεκριμένη αντίληψη για το σχήμα του σχεδίου διάσωσης. Επίσης, αναφέρεται ότι η Ρωσία πιθανόν να βοηθήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την επέκταση του δανείου των €2,5 δισ. και ενδεχομένως τη μείωση του επιτοκίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v