«Ουρές» στα ΑΤΜ της Κύπρου - Το βλέμμα στη Βουλή

Κλίμα έκπληξης και έντονης απογοήτευσης επικρατεί στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως και 9,9% στις τοπικές καταθέσεις.

«Ουρές» στα ΑΤΜ της Κύπρου - Το βλέμμα στη Βουλή
Κλίμα έκπληξης και έντονης απογοήτευσης -που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις τείνει να πάρει διαστάσεις πανικού- επικρατεί στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως και 9,9% στις τοπικές καταθέσεις.

Το κεντρικό σύστημα των αναλήψεων είναι κλειστό, οι συναλλαγές στα ΑΤΜs γίνονται κανονικά (με εξαίρεση κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως), ενώ λειτουργούν και οι χρεωστικές κάρτες, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να χρεώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να προβούν σε αγορές.

Βέβαια, φαίνεται το σύστημα -ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις- να μπλοκάρει γύρω στο 10% του υπολοίπου των καταθέσεων, προκειμένου να μην μπορεί να υπάρξει φοροαποφυγή.
Οι διοικήσεις των τραπεζών (τόσο των εμπορικών, όσο και των συνεργατικών) βρίσκονται ήδη από το πρωί σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα.

Το πρώτο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι το κατά πόσο η απόφαση του Eurogroup θα μπορέσει να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή σε ψηφοφορία που θα γίνει μέχρι την Δευτέρα (μέρα αργίας).

Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, βαρύνουσα σημασία έχει η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και για το λόγο αυτό ειδικό ρόλο φαίνεται να έχει αναλάβει ο σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου (τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας) ο οποίος διατηρεί σημαντικά ερείσματα στο χώρο της αριστεράς.

Πολλά επίσης θα κριθούν και από την όλη πληροφόρηση που θα υπάρξει για το θέμα μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το εναλλακτικό σενάριο ήθελε την επιβολή «κουρέματος» έως και 40% στις καταθέσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Φυσικά, ο σκεπτικισμός που επικρατεί δεν αφορά μόνο την άμεση διαχείριση του ζητήματος, αλλά και τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία του τόπου μια τέτοια εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v