Κύπρος: Ψάχνει εναλλακτική λύση για καταθέσεις

Στο κενό οι «ελιγμοί» Αναστασιάδη. Διάγγελμα στις 21:00. Εναλλακτικά σχέδια ψάχνει η κυβέρνηση με επίκεντρο το φυσικό αέριο. Τραπεζική αργία η Τρίτη. Δευτέρα συνεδριάζει η Βουλή. Οι πιέσεις από ΕΚΤ, ο φόβος των αγορών.

Κύπρος: Ψάχνει εναλλακτική λύση για καταθέσεις
Δραματική έκκληση στους βουλευτές της Κύπρου να ψηφίσουν το νόμο για κούρεμα των καταθέσεων απηύθυναν δύο γνωστές προσωπικότητες της χώρας και συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αυξέντης Αυξεντίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλείου προειδοποίησε πως αν δεν ψηφιστεί ο νόμος, η Κύπρος κινδυνεύει να επιστρέψει στη δεκαετία του 1960, ενώ ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως «θα γίνουμε Λιβύη»…

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις αποτελούν συνέχεια των εκκλήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ψηφιστεί το νομοσχέδιο σήμερα Κυριακή, καθώς ανησυχεί για τον κίνδυνο για αναλήψεις, όχι στην Κύπρο (οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη και πιθανά την Τετάρτη), αλλά κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Αλλωστε ανησυχία υπάρχει και για την αντίδραση των αγορών που θα ανοίξουν την Δευτέρα το πρωί με την αβεβαιότητα για το κυπριακό ζήτημα να παραμένει.

Ωστόσο, το πακέτο των πιέσεων και των εκκλήσεων δεν φαίνεται να έχει απήχηση στο σώμα των βουλευτών, καθώς υπέρ του «όχι» εξακολουθούν να τοποθετούνται τόσο το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, αλλά και πολλά στελέχη του ΔΗΚΟ (και μάλιστα από την τηλεόραση).

«Άσφαιρη» επίσης φαίνεται να είναι η πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας να συνδέσει το κούρεμα των καταθέσεων όχι μόνο με τραπεζικές μετοχές, αλλά και με κρατικά ομόλογα που θα συνδέονται με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Δεν πρόκειται για κούρεμα στις καταθέσεις, αλλά για ένα υποχρεωτικό δάνειο, καθώς προσφέρεται και αντάλλαγμα» διατυπώνεται από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού (κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη), ενώ αντίθετα κύκλοι του ΑΚΕΛ μιλούν για ευρωπαϊκή επιλογή που μετατρέπει την Κύπρο από ελεύθερη χώρα σε «αποικία χρέους», ή για μετάβαση σε «καθεστώς χρεοκρατίας».

Επιπλέον, η άρνηση της ΕΔΕΚ (πρόσφατη απόφαση Πολιτικού Γραφείου), αλλά και άλλων κομμάτων συνοδεύεται με πρόταση για «επαναδιαπραγμάτευση», καθώς η ευρωπαϊκή απόφαση: α) δεν συνεκτιμά το γεγονός πως η κρίση στην Κύπρο οφείλεται στις αποφάσεις της Ευρώπης για κούρεμα του ελληνικού χρέους και β) καταστρέφει το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου

Όπως ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι στις 21:00 ο κ. Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις.

Σε θρίλερ ωστόσο εξελίσσεται η διαδικασία και ο χρόνος ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το πρωί η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αναβάλει για αύριο στις 16:00 την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής αφού συγκαλέσει νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας νέο υπουργικό συμβούλιο και σύσκεψη των αρχηγών.

Ωστόσο ασκούνται, όπως προαναφέρθηκε, πιέσεις από την ΕΚΤ και την ΕΕ να προχωρήσουν οι διαδικασίες σήμερα προκειμένου να λυθεί η εκκρεμότητα πριν από το άνοιγμα των αγορών.

Χαρακτηριστικό των διαρκών ανατροπών είναι το γεγονός ότι για σήμερα το απόγευμα είχε προγραμματιστεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου η οποία εν τέλει ματαιώθηκε.

Το πρωί της Κυριακής έγινε υπουργικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα και τον εταιρικό φόρο, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία εναλλακτικό σενάριο για το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο πολύ συζήτηση γίνεται για την σύνδεση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο με το κούρεμα προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι σήμερα πλήγονται. Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο νωρίτερα σήμερα δήλωσε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφέστατος και απόλυτος: πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο – τον τεχνικό θα τον δουν οι τεχνοκράτες – η διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών σε τραπεζικούς οργανισμούς».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες την Τρίτη αναμένεται να κηρυχθεί τραπεζική αργία ώστε να παραμείνουν κλειστές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν, ούτε την Τετάρτη και την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v