Παζάρια για αλλαγές στο "κούρεμα" καταθέσεων

Κυπριακή πρόταση για κούρεμα 3% σε καταθέσεις έως €100.000 και 10% έως τα €500.000. Σενάρια και για μηδενικό φόρο στους μικροκαταθέτες. Ανοικτοί σε αλλαγές Ρεν, Ασμουνσεν. Εκκληση Αναστασιάδη να ψηφιστεί η συμφωνία.

Παζάρια για αλλαγές στο κούρεμα καταθέσεων
Αλλαγές στο «κούρεμα» των καταθέσεων διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε άλλωστε και ο ίδιος ο κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης. Ηδη μάλιστα από την πλευρά των δανειστών εμφανίζονται έτοιμοι να δεχθούν αυτές τις αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος που έχει τεθεί, δηλαδή η συγκέντρωση 5,8 δισ. ευρώ.

Χθες ο Ολι Ρεν μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι «αν οι κύπριοι ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εισφορά στις καταθέσεις, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και αν αυτή έχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο eurogroup να αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση».

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ. Δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι «είναι στα χέρια της Κυπριακής Κυβέρνησης να αλλάξει τη δομή του προγράμματος αλλά «κλειδί» για κάτι τέτοιο είναι η συγκέντρωση 5,8 δισ. ευρώ». Τόνισε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε έκτακτη ρευστότητα, ενώ υπογράμμισε πως η δομή της έκτακτης εισφοράς δεν ήταν απόφαση της ΕΚΤ αλλά το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται για καταθέσεις κάτω από 100 χιλ. ευρώ το «κούρεμα» να μειωθεί από 6,75% σε 3%, για καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ ως 500 χιλ. ευρώ να ανέβει από 9,9% σε 10% και για ποσά πέρα των 500 χιλ. ευρώ θα καταβληθεί εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης 12,5% ή 15%.

Ωστόσο Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο μηδενικού φόρου για τους μικροκαταθέτες. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εισηγήθηκε να μην επιβληθεί φόρος σε ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, επίπεδο όπου βρίσκεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Όπως μάλιστα μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πιθανό να γίνει τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ώστε να εξεταστεί το θέμα.

Οι κινήσεις γίνονται σε μια προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς μέχρι τώρα η ισορροπία κλείνει υπερ του «όχι». Εκτιμάται ότι ψηφίζουν υπέρ 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ άλλοι φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα ενώ ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε χθες ανοικτά κατά του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, το επίμαχο νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν, σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης.


Αναστασιάδης: Οι πιο τραγικές στιγμές από το 1974

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην κρισιμότερη στιγμή της μετά το 1974, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα δραματικό διάγγελμά του προς τους Κυπρίους με το οποίο κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την συμφωνία του eurogroup προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «αναλάβαμε ένα κράτος υπό χρεωκοπία, αλλά τώρα δεν πρέπει να μπούμε σε αντιπαράθεση για το ποιος φταίει».

Υποστήριξε ότι βρέθηκε μπροστά σε δυο επιλογές:

Η πρώτη ήταν να αρνηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία λόγο της διακοπής της χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΚΤ. Η δεύτερη ήταν μια άσχημη εξέλιξη που όμως οδηγεί σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

«Δεν είναι πρόθεση μου να ωραιοποιήσω τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί γιατί δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως με αίσθημα ιστορικής ευθύνης που έλαβα μιαν απόφαση. Έστω κι αν είχα κάθετες διαφωνίες με συγκεκριμένες πρόνοιες. Έπρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας περιέγραψε τις συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας. «Η μια από τις μεγάλες τράπεζες θα τερμάτιζε αμέσως τις λειτουργίες της και η άλλη αμέσως μετά», σημείωσε. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να χάσουν άμεσα πρόσβαση στις καταθέσεις τους οι πολίτες. Θα οδηγούσε σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και παρεμφερείς τομείς ενώ θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

«Ενδεχομένως θα οδηγούσε σε εξαναγκασμό εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος με ότι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε.

Η άλλη επιλογή, τόνισε, είναι δύσκολη αλλά αφήνει τη διαχείριση της οικονομίας στα δικά μας χέρια. «Είμαι ειλικρινής σε ότι διακήρυξα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε ορισμένους ακόμα παράγοντες οι οποίοι τον ώθησαν στην απόφαση να πει το «ναι»:

• Οι απώλειες για τους καταθέτες είναι το εισόδημα από τους τόκους δυο ετών.

• Η απώλεια δεν είναι οριστική. Σε αντιστάθμισμα θα πάρουν μετοχές των τραπεζών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι «το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο».

• Αποφεύγεται ο κίνδυνος δεύτερου Μνημονίου, καθώς η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξασφαλισμένη. Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τελική συμφωνία οι οποίες θα αφορούν τους μικροκαταθέτες.

«Περιμένω την έγκριση της Βουλής» είπε ο κ. Αναστασιάδης και απεύθυνε έκκληση να υπερψηφιστεί η συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v