Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημητριάδης: Οχι σε εισφορά για ποσά ως €100.000

Ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας ενώπιον της κρίσιμης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, εισηγήθηκε να εξαιρεθούν από το κούρεμα όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες (καταθέσεις μέχρι €100 χιλ.)

Δημητριάδης: Οχι σε εισφορά για ποσά ως €100.000
Ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας ενώπιον της κρίσιμης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, εισηγήθηκε να εξαιρεθούν από το κούρεμα όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες δηλαδή για καταθέσεις μέχρι €100 χιλ.

Επισήμανε εξάλλου ότι είναι η βάση που κτίζεται η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι «είναι και ευρωπαϊκή οδηγία που θα την παραβούμε αλλά το βασικό είναι η εμπιστοσύνη».

Τόνισε ότι αν εξαιρεθούν από το κούρεμα οι καταθέσεις μέχρι €100 χιλ. προστατεύεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σημείωσε ότι οι μικροί καταθέτες δεν αναλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο των τραπεζών.

Ο Διοικητής της ΚΤ, σημείωσε, επίσης ότι οι καταθέτες πέραν των €100 χιλ. θα επηρεαστούν περισσότερο.

«Εισηγούμαι να ξαναδουλέψουμε τους αριθμούς εάν δεν το κάνουμε δεν θα ξανακτίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών γιατί πρόκειται για αθέτηση συμβολαίων που έχουμε με τους καταθέτες», είπε, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα είναι θέση να πει το ποσοστό που θα επιβαρυνθούν οι μεγαλύτεροι καταθέτες.

Υπέδειξε, ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα αποφασίσει να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες για να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της επόμενης μέρας.

«Θα υπάρξουν» είπε «μεγάλες εκροές αλλά θα το αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνοντας ότι σήμερα το πρωί η ΚΤ ενημερώθηκε ότι μπορεί να αλλάξει το ύψος του τέλους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής σημείωσε ότι συμφωνεί με τη μείωση του τέλους για καταθέσεις κάτω των €100 χιλ., προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι ύψους €67 δισ. εκ των οποίων τα €30 δισ. αφορούν καταθέσεις κάτω των €100 χιλ.

«Μαζί με την ΚΤ συζητούμε τον καταμερισμό των ποσοστών τα οποία είναι πιο κοντά στο μηδέν για τις €100 χιλ».

Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που εξαιρεθούν οι καταθέσεις των €100χιλ το τέλος για τις μεγαλύτερες καταθέσεις από το 9,9% θα αγγίξει το 15%.

Είπε, εξάλλου, ότι οι εταίροι θα αποδεχθούν εξαίρεση των καταθέσεων μέχρι €100 χιλ. υπο την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος του κουρέματος θα είναι 5,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v