Κύπρος: Παζάρι κόντρα στο χρόνο

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Σενάρια που προβλέπουν προστασία μικροκαταθετών εξετάζει η Κύπρος. Οι εναλλακτικές. Τηλεδιάσκεψη eurogroup στις 20:30. Κλειστές οι τράπεζες ως την Τετάρτη σε Κύπρο - Ελλάδα (κυπριακές).

Κύπρος: Παζάρι κόντρα στο χρόνο
Για την Τρίτη στις 18:00 μετατίθεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Οπως ανακοινώθηκε, αυτό γίνεται προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις και τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τα ποσοστά του "κουρέματος" των καταθέσεων.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του eurogroup, προ της οποίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου με οικονομικούς παράγοντες του νησιού.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, οι τράπεζες στην Κύπρο θα μείνουν κλειστές Τρίτη και Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ. Το ίδιο θα συμβεί, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ και με τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, τα ΑΤΜ των οποίων ωστόσο θα εφοδιάζονται κανονικά.


Οι εναλλακτικές

Αναφορικά με τις προτάσεις που θα υποβάλει η Κύπρος για τις αλλαγές οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζει ότι θα είναι αφορολόγητα τα πρώτα 20.000 ευρώ, η εισφορά Uα είναι 6,7% για το ποσό ως τις 100.000 ευρώ και 9,9% για το υπερβάλλον.

Θα προτείνεται επίσης αποζημίωση των ζημιωθέντων με μετοχές τραπεζών οι οποίες θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα που θα συνδέονται με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, όπως είχε αποκαλύψει χθες ο κ. Αναστασιάδης στο διάγγελμα του.

Άλλες πληροφορίες που επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι εξετάζεται για καταθέσεις κάτω από 100 χιλ. ευρώ το «κούρεμα» να μειωθεί από 6,75% σε 3%, για καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ ως 500 χιλ. ευρώ να ανέβει από 9,9% σε 10% και για ποσά πέρα των 500 χιλ. ευρώ θα καταβληθεί εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης 12,5% ή 15%.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Tράπεζας Kύπρου εισηγήθηκε να μην επιβληθεί φόρος σε ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, επίπεδο όπου βρίσκεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.


Συμφωνούν με αλλαγές οι δανειστές

Τις αλλαγές φαίνεται πως αποδέχονται οι δανειστές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος που έχει τεθεί, δηλαδή η συγκέντρωση 5,8 δισ. ευρώ.

Χθες ο Ολι Ρεν μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι «αν οι κύπριοι ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εισφορά στις καταθέσεις, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και αν αυτή έχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο eurogroup να αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση».

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ. Δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι «είναι στα χέρια της Κυπριακής Κυβέρνησης να αλλάξει τη δομή του προγράμματος αλλά «κλειδί» για κάτι τέτοιο είναι η συγκέντρωση 5,8 δισ. ευρώ». Τόνισε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε έκτακτη ρευστότητα, ενώ υπογράμμισε πως η δομή της έκτακτης εισφοράς δεν ήταν απόφαση της ΕΚΤ αλλά το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v