Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Μεγαλώνει τώρα το αδιέξοδο

"Δεν περνά" το νομοσχέδιο εκτιμά ο Αναστασιάδης. Πληροφορίες αναβολής της ψηφοφορίας. Η στάση της αντιπολίτευσης και τα εναλλακτικά σενάρια. Χωρίς "κούρεμα" τα €20.000 σύμφωνα με το νέο σχέδιο. Κρίσιμες επαφές με ΕΕ-Ρωσία.

Κύπρος: Μεγαλώνει τώρα το αδιέξοδο
Εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η Κύπρος. Το νομοσχέδιο για το "κούρεμα" δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι έντονες, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, εκτίμησε ότι η Βουλή, «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

H πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει να μην επιβληθεί «κούρεμα» σε ποσά κάτω των 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω να ισχύσουν οι αρχικές κλίμακες που συμφωνήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μην συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό (5,8 δισ. ευρώ). Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε μάλιστα ότι αν ψηφιστεί από τη Βουλή ο φόρος στις καταθέσεις, τότε θα σημειωθούν εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 10% τις πρώτες ημέρες.

Στην συζήτηση που έγινε σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών προειδοποίησε για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για την μεγαλόνησο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ανέφεραν πως από τις 26 ξένες τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο οι 25 θα κλείσουν με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία του νησιού που κατά 45% στηρίζεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι επιπτώσεις όπως είναι φυσικό θα διαχυθούν και σε άλλους τομείς, όπως το real estate.

Με δεδομένες τις παραπάνω εξελίξεις στο επίκεντρο βρίσκονται οι επαφές του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν αλλά και το ταξίδι του κύπριου ΥΠΟΙΚ κ. Σαρρή στη Μόσχα.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τη χθεσινή επικοινωνία Αναστασιάδη-Μέρκελ, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει και νέα επικοινωνία σήμερα - ενδεχομένως και επικοινωνία του Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φ. Φωτίου, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του SKAI, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου. Όπως είπε, αυτό, αν συμβεί, θα έχει ως στόχο να δοθεί χρόνος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας διάσωσης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να παραταθεί το κλείσιμο των τραπεζών κατά μια ακόμα ημέρα (Πέμπτη). Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν ακόμα και για σενάριο που θέλει τις τράπεζες να ανοίγουν την επόμενη Τρίτη, δεδομένου ότι μεσολαβεί και νέα αργία τη Δευτέρα.

Οπως πραναφέρθηκε το νέο κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει μηδενικό φόρο για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ. Για καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 6,75% και 9,9% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Mεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση της Κύπρου είναι και ο δανεισμός από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, με αυτά μπορεί να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.


Αντιδρά η αντιπολίτευση

Ριζική αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής κούρεμα καταθέσεων και σε οποιασδήποτε μορφής πακέτου λιτότητας εκφράζει το ΑΚΕΛ, το οποίο αντιπροτείνει αλλαγή πορείας 180 μοιρών στην ακολουθούμενη κυπριακή πολιτική. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αν. Κυπριανού παρουσίασε χθες στον πρόεδρο της δημοκρατίας εναλλακτική πρόταση απεγκλωβισμού από την κρίση, η οποία περιελάμβανε δανεισμό από τρίτες χώρες (πληροφορίες λένε από τη Ρωσία, και όχι μόνο).

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη, κάτι όμως που θα μπορούσε να γίνει με «σύστημα», κατάλληλη προετοιμασία και με την απαιτούμενη μελέτη.

Καταλυτικός παράγοντας στις νέες εξελίξεις είναι η διαφαινόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιβάλει την απόφαση του eurogroup.

Επί του παρόντος, μόνο το κόμμα του προέδρου της Δημοκρατίας (ΔΗΣΥ) δείχνει διατεθειμένο να ψηφίσει το όποιο νομοσχέδιο παρουσιαστεί, ενώ αντίθετα αρνητική στάση έχουν λάβει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το συγκυβερνών ΔΗΚΟ. Ωστόσο, ακόμα και αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ (Μάριος Καρογιάν) αποφασίσει να συμπλεύσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτιμάται ότι η ενδοκομματική αντιπολίτευση του Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του αείμνηστου Τάσσου, δεν θα υπακούσει στην κεντρική γραμμή του κόμματος.


Προστασία ως τις 100.000 ευρώ εισηγήθηκαν οι ΥΠΟΙΚ

Το χθεσινό eurogroup εμμέσως πλην σαφώς εισηγήθηκε να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ (σ.σ. επίπεδο στο οποίο προσδιορίζεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων). Αυτό όμως συνεπάγεται ότι για ποσά επιπλέον αυτού του μεγέθους θα πρέπει να επιβληθεί φόρος 15,5%-17,5%.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το βάρος του «κουρέματος» πέφτει στις μεγάλες καταθέσεις, και δη σε Ρώσους καταθέτες και εταιρείες. Δεδομένης της στενής σύνδεσης ρωσικών τραπεζών με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τα γεγονότα είχαν ήδη από χθες επίδραση στο ρωσικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο τη μετοχή της τράπεζας VTB.

Αυτό οδήγησε στη διαρροή πληροφοριών (αδιασταύρωτων έως στιγμής) ότι ο εκβιασμός του υψηλού κουρέματος σε ρωσικά συμφέροντα ενδέχεται να προκαλέσει την ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να αλλάξουν ριζικά οι προδιαγραφές του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ωστόσο, η ρητορική της Ρωσίας κινείται μέχρι στιγμής σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προειδοποιεί ότι μπορεί να μην επιμηκύνει το υφιστάμενο δάνειο προς το κυπριακό κράτος.


Η ανακοίνωση του προέδρου του eurogroup

"Το eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο.

Θυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τις βάσεις του προγράμματος αναπροσαρμογής και της χρηματοδότησης της Κύπρου αντανακλά τον κοινό τόπο στον οποίο συνέκλιναν η κυπριακή κυβέρνηση και το eurogroup.

Η υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον με περισσότερες προοπτικές για την Κύπρο και τους κατοίκους της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού τομέα, ισχυρών δημόσιων οικονομικών και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Επαναλαμβάνω ότι ο «φόρος σταθερότητας» στις καταθέσεις είναι ένα έκτακτο μέτρο. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική στήριξη, θα χρησιμοποιηθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και ως εκ τούτου για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Χωρίς αυτό το μέτρο, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε αξιοσημείωτα χειρότερη θέση.

Το eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι κυπριακές αρχές θα υιοθετήσουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στον έκτακτο φόρο σε σχέση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του πακέτου βοήθειας, και ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάζει το συνολικό ποσό της βοήθειας που θα ανέρχεται έως τα 10 δισ. ευρώ.

Το eurogroup έλαβε γνώση για την απόφαση των κυπριακών αρχών να θεσπίσει προσωρινή τραπεζική αργία στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και καλεί για ήπια διαδικασία απόφασης από τις κυπριακές αρχές και το Κοινοβούλιο, ώστε να υλοποιηθούν αμέσως τα συμφωνημένα μέτρα.

Τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογών".


Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τις καταθέσεις στην Ελλάδα

«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας μετά το τέλος του eurogroup.

«Όσον αφορά εμάς, τόνισα ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες καταθέτες, δήλωσε: «Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v