Εναλλακτικό σενάριο για τις κυπριακές τράπεζες

Εναλλακτικό νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας ενδέχεται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου.

Εναλλακτικό σενάριο για τις κυπριακές τράπεζες
Για εναλλακτικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας κάνει λόγο το Stockwatch, αναλύοντας ένα ακόμα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο των έντονων διαπραγματεύσεων και των "απειλών" που διατυπώνονται στο σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ευρώπης, Κύπρου και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι κακές τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

"Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους", δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι πλείστες θέσεις εργασίας στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτήν την περίπτωση -όπως και αν εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της ολομέλειας της βουλής θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

"Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση", ανέφερε η ίδια πηγή.

Το σενάριο της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με τις μεγάλες ζημίες των ανασφάλιστων καταθετών ήταν το βασικό με το οποίο προσήλθε στις συζητήσεις της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε.


Το παζάρι για τα 5,8 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση πάντως επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα €5,8 δισ.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός της χθεσινής σύσκεψης στο προεδρικό: να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι να καλυφθούν τα €5,8 δισ. του κουρέματος.

Στο τραπέζι τέθηκαν εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών - πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση €1,5 δισ. Εξακολουθεί να υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του χρέους από τις τράπεζες.

Περιπλοκές προκύπτουν από το γεγονός ότι και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν δανεισμό, που αυξάνουν το χρέος.

Άλλωστε, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή νέα σύσκεψη, ο αντιρωσικός πυρήνας του Eurogroup επιμένει σε κούρεμα των Ρώσων καταθετών.

"Είναι φανερό ότι κάποιες χώρες θέλουν κούρεμα των Ρώσων καταθετών», ανέφερε άτομο που έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις της δανειακής σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v