Bofinger: Παίζουν με τη φωτιά οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η στρατηγική της επιβολής κουρέματος στους καταθέτες μιας "χρεοκοπημένης" χώρας είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη" και μπορεί να οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθέσεων, δήλωσε στο Spiegel ο Γερμανός οικονομολόγος, Peter Bofinger

Bofinger: Παίζουν με τη φωτιά οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Η στρατηγική της επιβολής κουρέματος στους καταθέτες μιας "χρεοκοπημένης" χώρας είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη" και μπορεί να οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Spiegel ο Γερμανός οικονομολόγος, Peter Bofinger.

"Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αναγκάζεις τους μικροκαταθέτες να πληρώσουν. Θα κλονίσει την πίστη των καταθετών σε όλη την Ήπειρο. Οι πολίτες της Ευρώπης θα πρέπει πλέον να φοβούνται για τα χρήματα τους" ανέφερε ο κ. Bofinger.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού για το αν υπάρχει ο κίνδυνος bank run και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, ο κ. Bofinger:

"Ναι. Οι φόβοι αυτοί θα αναζωπυρωθούν. Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι μπορεί να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους σήμερα ή αύριο, αλλά μόλις η κρίση επιδεινωθεί σε μια χώρα της ευρωζώνης, οι καταθέτες θα θυμηθούν την Κύπρο. Θα αποσύρουν τα χρήματα τους και κάνοντας το θα κλιμακώσουν την κρίση".

Όσον αφορά τα σχέδια για την μείωση του φόρου στις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ στο 3% από 6,75%, ο κ. Bofinger υποστήριξε ότι δεν θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη.

"Αυτό δεν θα άλλαζε κάτι. Αν ζεις σε ένα σπίτι, τότε περιμένεις 100% ασφάλεια. Αν κάποιος σου πει «Το 3% της στέγης σου μπορεί να πέσει», θα συνεχίσεις να θες να ζήσεις κάπου αλλού" επεσήμανε.

"Η διατάραξη της εμπιστοσύνης των καταθετών στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η λύση. Αυτοί που προσπαθούν να σώσουν το ευρώ, πρέπει να δίνουν αληθινή βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης" προειδοποίησε.

Θα ήταν καλύτερα να δώσουν στην Κύπρο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη διάσωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, από το να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε ο κ. Bofinger.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v