"Η Ρωσία να περιλαμβάνεται στο σχέδιο για Κύπρο"

Δεν ζητάμε δάνειο, αλλά επενδύσεις λέει ο Σαρρής. Το eurogroup να περιλάβει τη Ρωσία στο σχέδιο για την Κύπρο ζητά ο Medvedev. "Κατηγορώ" για το κούρεμα και προειδοποίηση για τα αποθέματα σε ευρώ. Στο τραπέζι το οικόπεδο 12.

Η Ρωσία να περιλαμβάνεται στο σχέδιο για Κύπρο
H Κύπρος έχει εγκαταλείψει το σχέδιο επιβολής φόρου στις καταθέσεις, δήλωσε την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, D. Medvedev. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Medvedev ανέφερε ότι η Κύπρος "έχει σίγουρα απορρίψει" την επιβολή φόρου στις καταθέσεις. 

Nωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Medvedev υποστήριξε ότι το eurogroup πρέπει να περιλάβει τη Ρωσία στο σχέδιο για τη διάσωση της Κύπρου. Όπως σημείωσε, ο ίδιος θεωρεί το σχέδιο που πρότειναν οι Ευρωπαίοι εξωφρενικό, αλλά η λύση θα πρέπει να τους περιλαμβάνει όλους.

Ο κ. Medvedev πάντως χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρώσει η Ρωσία τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο, εφόσον το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. "Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσον τη χρειαζόμαστε στην περίπτωση αυτή", ανέφερε ο κ. Medvedev σε συνέντευξη τύπου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και στο Interfax.

"Δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα καταγγελίας της συμφωνίας", υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για δάνειο από τη Ρωσία. Ισχυρίστηκε ότι βάσει ενημέρωσης που έχει  η Ρωσία τάσσεται κατά της παροχής νέων δανείων προς την Κύπρο και η μόνη πιθανότητα είναι η επέκταση του υπάρχοντος δανείου και η μείωση των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Sigmalive, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία κάνει σκέψεις για συμμετοχή της στο οικόπεδο 12. Παράλληλα, φέρεται διατεθειμένη να μπει ως στρατηγικός επενδυτής σε ημικρατικούς οργανισμούς.


Σαρρής: Πρέπει να βρεθεί αμοιβαία κοινή λύση

Η Κύπρος και η Ρωσία συζητούν για συνεργασία στον τραπεζικό τομέα και στο φυσικό αέριο επιπλέον του δανείου, ενώ η όποια συμφωνία για την επίλυση της κρίσης της μεγαλονήσου θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας, δήλωσε από τη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

"Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται πάνω σε πολλά θέματα. Τράπεζες, φυσικό αέριο είναι ευκαιρίες πάνω στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία", είπε σε δημοσιογράφους. "Έχουμε ζητήσει βοήθεια ξεκάθαρα, όμως θα πρέπει να είναι κάτι που επίσης έχει οικονομική λογική για τη Ρωσία", πρόσθεσε.

Ο Μ. Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος θέλει να εξασφαλίσει πενταετή παράταση του ρωσικού δανείου και μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%, τονίζοντας πως η χώρα δεν ζητά επιπλέον δάνειο από τη Ρωσία, αλλά επενδύσεις στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο και στον κλάδο του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, "μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει". Πρόσθεσε, δε, πως η όποια στήριξη λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία θα διοχετευθεί στις τράπεζες. Το πρωί, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη.

Το μεσημέρι, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι μέχρι το βράδυ θα λάβουν χώρα συναντήσεις με Ρώσους υπουργούς και ιδιώτες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αν τελικά επιβληθεί κούρεμα και αυτό θα είναι μικρότερο ποσοστό δεν θα επηρεάσει την πορεία της Κύπρου.

Τόνισε ότι οι Ρώσοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Υπό εξέταση τα αποθέματα σε ευρώ

Εν τω μεταξύ, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσει το μερίδιο των αποθεμάτων που έχει σε ευρώ στην κεντρική της τράπεζα, μετά τον άκομψο χειρισμό της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Κύπρου.

"Θα ήθελα να απαντήσω με αισιόδοξο τρόπο, όμως πρέπει να πω ότι αυτός είναι ένας λόγος για να το ξανασκεφτούμε", απάντησε ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί λόγο για να μειωθεί το μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων σε ευρώ, σύμφωνα με το Interfax.

Σημειώνεται ότι το 42% των αποθεμάτων της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα είναι σε ευρώ.

"Είναι πολλά λεφτά, όμως για εμάς, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα, η προβλεψιμότητα είναι σημαντική, ενώ η πρόταση (για την επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις) δεν ήταν μόνο απρόβλεπτη αλλά και απόδειξη μιας κάποιας ανεπάρκειας", σημείωσε ο Medvedev.

Σχολιάζοντας την απόφαση του eurogroup, δήλωσε ότι "αν μπορεί να γίνει στην Κύπρο, γιατί όχι και στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα; Αύριο θα αρχίσουν να κατάσχουν καταθέσεις εκεί, αυτός είναι ένας λόγος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v