Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει κάποιο "κούρεμα"

H Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Δήλωσε ένοχος για τον τρόπο που επιβλήθηκε το "κούρεμα" από το Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει κάποιο κούρεμα
H Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα δήλωσε ένοχος για τον τρόπο με τον οποίο το eurogroup επέβαλε και διαχειρίστηκε την απόφαση για το "κούρεμα".

O ίδιος πρόσθεσε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα πρέπει να οικοδομηθεί μέσω ενός υγιούς επιχειρηματικού μοντέλου.

Παράλληλα, ελπίζει ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει σε ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο σωτηρίας, που θα περιλαμβάνει υψηλότερη συνεισφορά από τους μεγαλοκαταθέτες. Σημείωσε ότι ήταν επιλογή της Κύπρου στο πακέτο διάσωσης να υπάρξει "κούρεμα" και για τους μικροκαταθέτες.

Ο επικεφαλής του eurogroup επέμεινε ότι κάποια μορφή κουρέματος είναι αναπόφευκτη στο τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κάτα πόσον μπορεί η Κύπρος να καταλήξει σε μια συμφωνία στα υπάρχοντα χρονικά όρια. Πρόσθεσε πάντως ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης παραμένει στο τραπέζι.

"Στο eurogroup δηλώσαμε ότι θα παρέχουμε χρόνο και χώρο στους Κυπρίους να αναζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις. Αλλά αυτές πρέπει να είναι χρηματοοικονομικά ισχυρές, οικονομικά διατηρήσιμες και πολιτικά εφικτές. Ως εκ τούτου, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αυτό το πακέτο έχει αποτύχει γιατί ειλικρινά δεν βλέπω εναλλακτικές. Υπάρχει βεβαίως μια άλλη προσέγγιση στο θέμα του φόρου και είμαστε ανοιχτοί σε μια δικαιότερη προσέγγιση σε αυτό το θέμα", δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι βάσει ενημέρωσης που έχει η Ρωσία τάσσεται κατά της παροχής νέων δανείων προς την Κύπρο και η μόνη πιθανότητα είναι η επέκταση του υπάρχοντος δανείου και η μείωση των επιτοκίων. Κατά την άποψή του, επιπρόσθετα δάνεια από τη Ρωσία δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας διατηρήσιμης κατάστασης στο νησί.

Ξεκαθάρισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι "πολύ-πολύ ιδιαίτερη" και δεν θα υπάρξει ανάλογη προσέγγιση σε καμία άλλη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v