Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδείνωση οικονομικής κατάστασης ευρωζώνης

Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης έγινε ακόμα πιο βαθειά τον Μάρτιο –πριν τις εξελίξεις στην Κύπρο- δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο για τους ευρωπαίους νομοθέτες, όπως έδειξε έρευνα του Markit.

Επιδείνωση οικονομικής κατάστασης ευρωζώνης
Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης έγινε ακόμα πιο βαθειά τον Μάρτιο –πριν τις εξελίξεις στην Κύπρο- δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο για τους ευρωπαίους νομοθέτες, όπως έδειξε έρευνα του Markit, τα τελικά στοιχεία της οποίας θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με το Markit, η εικόνα θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της έρευνας.

«Τα γεγονότα που πλήττουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα μπορούσαν ταχύτατα να επηρεάσουν τα στοιχεία και έτσι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις που θα συλλέξουμε αυτήν την εβδομάδα κατά μέσο όρο θα είναι αρνητικότερες», σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Markit, Chris Williamson.

«Είναι πολύ απογοητευτικό. Δεδομένης της επιδείνωσης του outlook στην πολιτική και στις αγορές, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες από αυτά που βλέπουμε να υπάρξει ανάκαμψη το β’ τρίμηνο, στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανή μια περαιτέρω επιδείνωση», τόνισε.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 46,5 τον Μάρτιο από 47,9 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που προέβλεπαν αύξησή του στο 48,2.

Σύμφωνα με το Markit, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν πως η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το τρέχον τρίμηνο, ποσοστό χαμηλότερο του 0,1% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα αναλυτές του Reuters.

Οι έρευνες του Markit υποδηλώνουν επίσης πως και η Γερμανία δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης και τονίζουν για μια ακόμα φορά το χάσμα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Μάρτιο, παραμένοντας όμως πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ αντιθέτως ο αντίστοιχος γαλλικός δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τους κατασκευαστές μειώθηκε στο 46,6 τον Μάρτιο από 47,9 τον Φεβρουάριο, ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλό πέντε μηνών του 46,5 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, στο 45,2 από 46,3 τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v