Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καυτά" ραντεβού πριν το eurogroup

Με διωρη καθυστέρηση η έναρξη του eurogroup. Κρίσιμες επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία. "Αγκάθι" οι απαιτήσεις ΔΝΤ για Τράπεζα Κύπρου και ELA. Τα σενάρια για το "κούρεμα".

Καυτά ραντεβού πριν το eurogroup
Μπαράζ επαφών σε ανώτατο ευρωπαικό επίπεδο ξεκινά ο κ. Νίκος Αναστασιάδης με στόχο να εξερευθεί μια λύση για το πακέτο στήριξης της Κύπρου και να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά καθώς το eurogroup ξεκινά τελικά με δίωρη καθυστέρηση στις 21.00, ενώ οι Γερμανοί φαίνεται να διατηρούν σκληρή γραμμή, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Σόιμπλε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε γεύμα εργασίας με τους Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ και τον Ολι Ρεν. Προηγήθηκε συνάντηση με τους κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρόμπει, όπου έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης ενόψει της σύγκλισης του Eurogroup.

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου εμφανίζεται το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Οπως μεταδίδει η "Καθημερινή Κύπρου", σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις μέχρι τότε επαφές του.


Αλλεπάλληλες επαφές από το Σάββατο

Κατά τη χθεσινή ημέρα διεξήχθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Αργά το βράδυ έγινε και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα αλλά και οι συνεχείς ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ. "Κάθε μισή ώρα βάζουν και κάτι νέο στο τραπέζι", δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικό στέλεχος.

Aμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση: "Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά" δήλωσε.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο.


Οι εμπλοκές

Το πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στη στάση του ΔΝΤ που προβάλει συνεχώς αξιώσεις. Μεταξύ αυτών να απορροφήσει η Τρ. Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαικής Τράπεζας. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη εκτιμώντας ότι η Τρ. Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος των 9 δισ. ευρώ  που έχει η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι λύσεις θα είναι επώδυνες ξεκαθαρίσει ο Ολι Ρεν, ενώ σε σκληρή γραμμή παραμένει ο Σόιμπλε.

Οι εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν:

· Το σενάριο που προβλέπει το κούρεμα κατά 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου (άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό κινείται μεταξύ 18-22%) και 4% για τις υπόλοιπες τράπεζες. Οι τελευταίες με την συγκεκριμένη εισφορά θα κληθούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των απωλειών που θα υποστούν τα ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των καταθέσεων τους. Πρακτικά πρόκειται για κούρεμα "δυο ταχυτήτων". Η Λαϊκή που οδεύει προς αναδιάρθρωση μέσα από τη δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας συνιστά την... τρίτη ταχύτητα.

· Εναλλακτικά, υπάρχει στο τραπέζι και το σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, της τάξης του 25% προκειμένου μέσω αυτής της διαδικασίας να συγκεντρωθούν πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση της.

· Τέλος, εξετάζεται η επιβολή κουρέματος της τάξης του 11% οριζόντια σε όλες τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των απαιτήσεων για τις τράπεζες η απόφαση του eurogroup της περασμένης Παρασκευής κάνει λόγο και για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 4,5% του ΑΕΠ της Κύπρου. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές μισθών, αποκρατικοποιήσεις, αλλά και άλλα επώδυνα μέτρα που θυμίζουν "μνημόνιο Ελλάδας".


Και μίνι θρίλερ με το eurogroup

Χαρακτηριστικό των εντάσεων και των συνεχών ανατροπών που «παίχθηκαν» το Σάββατο ήταν και το μίνι θρίλερ που εξελίχθηκε αναφορικά με τη συνεδρίαση του eurogroup. Το μεσημέρι, μέσω twitter ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, S. O Konnor έσπευσε να υποστηρίξει ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα ραντεβού στις Βρυξέλλες για το Σαββατοκύριακο».

Λίγο αργότερα το ζήτημα ξεκαθάρισε, πάλι μέσω twitter. Οπως έγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με θέμα την Κύπρο την Κυριακή στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Σε αυτό θα μετέχει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v