Εκλεισε η συμφωνία για την Κύπρο

Ο κύπριος πρόεδρος και η EE κατέληξαν σε συμφωνία. Πήρε την έγκριση και του eurogroup, μεταδίδει το Reuters. "Σπάει" η Λαϊκή, επιβάλεται "bail in" και η Κύπρου παίρνει το ELA της Λαϊκής. Χωρίς κούρεμα οι υπόλοιπες τράπεζες.

Εκλεισε η συμφωνία για την Κύπρο
Ο κύπριος πρόεδρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, η οποία προβλέπει το σπάσιμο και τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας για την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας (σ.σ. Λαϊκή), μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.

Το draft της τελικής συμφωνίας προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις του Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρομπέι και τον προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το eurogroup. "Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης αποχωρώντας.

Δυο πηγές του πρακτορείου δηλώνουν ότι η πρόταση περιλαμβάνει την μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μιας «καλής» τράπεζας. Μη ασφαλισμένες καταθέσεις, αυτές άνω των 100.000 ευρώ θα αντιμετωπίσουν βαθύ «κούρεμα», υποστηρίζουν. Δεν ξεκαθάρισαν το ποσοστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία δεν προβλέπει "έκτακτη εισφορά" σε καμία τράπεζα στην Κύπρο. Αντίθετα ζητά πλήρες bail-in (σ.σ. ανάληψη ζημιών από τους ιδιώτες), κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες απώλειες τους μη ασφαλισμένους καταθέτες στη Λαϊκή αλλά και σε ζημιές σε σημαντικές απώλειες για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Οι τελευταίοι θα λάβουν μετοχές της τράπεζας σε αντάλλαγμα.

Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει όλη την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ, η οποία αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους 10 δισ., συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των δανειστών λαμβάνει χώρα και θα τεθεί προς έγκριση στους 17 υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης έκανε λόγο νωρίτερα και ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου. «Φαίνεται ότι η όλη διαδικασία πλησιάζει σε συμφωνία», δήλωσε ο κ. Γ. Ομήρου σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία. «Μια προσφορά, ένα πρόγραμμα λαμβάνουν σάρκα και οστά και θα παρουσιαστούν στη επόμενη μισή με μια ώρα στο eurogroup», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v