MS: ΄Υφεση α λα "ελληνικά" στην Κύπρο

Αντιμέτωπη με μια "ελληνικού τύπου" ύφεση φέρνει την κυπριακή οικονομία η συμφωνία του Eurogroup, εκτιμά η Morgan Stanley, προειδοποιώντας για μια "ασταθή τροχιά του χρέους".

MS: ΄Υφεση α λα ελληνικά στην Κύπρο
Αντιμέτωπη με "ελληνικού τύπου" ύφεση φέρνει την κυπριακή οικονομία η συμφωνία του Eurogroup, εκτιμά η Morgan Stanley, προειδοποιώντας για μια "ασταθή τροχιά του χρέους".

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής παραμένουν μεγάλοι, ειδικά στο πολιτικό και το οικονομικό μέτωπο. Για το λόγο αυτό η Morgan Stanley θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα στις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι μετά την επιβολή των αυστηρών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, η Κύπρος παύει να είναι πλήρες μέλος της ευρωζώνης, παρόλο που τυπικά συνεχίζει να βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης.

Η συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Κύπρου και της κυπριακής κυβέρνησης, οδηγεί την Ευρώπη από μια "ομοιόμορφη τραπεζική καταστολή" σε μια λύση αναδιάρθρωσης/ εξυγίανσης ξεχωριστής για κάθε τράπεζα, σημειώνει η Morgan Stanley.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει σε έκθεση του ότι σε αντίθεση με την πρώτη απόπειρα του προγράμματος διάσωσης, η νέα συμφωνία θα κουρέψει τους ομολογιούχους και τους καταθέτες σε συγκεκριμένα ιδρύματα.

Η στρατηγική αυτή, σημειώνει η Morgan Stanley, έχει σαν στόχο να σπάσει τον σύνδεσμο μεταξύ κρατών και τραπεζικών συστημάτων, αλλά όχι μέσω της εξωτερικής εισαγωγής επιπρόσθετων μετοχών στο σύστημα.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η λύση αυτή δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους καταθέτες στις αδύναμες περιοχές της ευρωζώνης να αναμένουν εξελίξεις αντίστοιχες με αυτές στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι οι αγορές φαίνονται πιο σταθερές από ότι κατά την ελληνική κρίση, δεδομένης της στήριξης από την ΕΚΤ, τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές και την μερική διόρθωση των ανισορροπιών στην περιφερειακή Ευρώπη, καθώς και γιατί η Κύπρος είναι λιγότερο συστημική από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v