Κόντρα Αναστασιάδη - Δημητριάδη

Πολιτικό κλίμα εναντίωσης αναπτύσσεται στην Κύπρο ενάντια στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκο Δημητριάδη καθώς πέρα από το ΑΚΕΛ έντονα παράπονα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα για τους χειρισμούς του.

  • Του Στέφανου Κοντζαμάνη
Κόντρα Αναστασιάδη - Δημητριάδη
Πολιτικό κλίμα εναντίωσης αναπτύσσεται στην Κύπρο ενάντια στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκο Δημητριάδη καθώς πέρα από το ΑΚΕΛ έντονα παράπονα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα για τους χειρισμούς του, το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά στη ΝΕΤ ότι σέβεται "τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν αλλά και τα πρόσωπα πρέπει να καταξιώνουν με τις πράξεις τους τα αξιώματα τους", δείχνοντας ουσιαστικά τη σαφή διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει καλέσει την Κεντρική Τράπεζα να την ενημερώσει σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εκροές κεφαλαίων από τα υποκαταστήματα του εξωτερικού. Άλλο ένα σημείο για το οποίο υπάρχει έντονη δυσφορία στο προεδρικό μέγαρο.

Να σημειωθεί ότι με βάση το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα να παύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο τα σενάρια που ακούγονται για τις επόμενες ημέρες είναι πολλά και πολιτικοί παράγοντες της Κύπρου αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.

Από την πλευρά του ο Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξη που έδωσε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης της χώρας. "Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ", είπε με νόημα.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη και υπενθύμισε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 40% ενώ οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να είναι προσωρινοί.

"Στοχεύουμε σε κάποιους περιορισμούς που, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης, θα είναι «χαλαροί»", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι δεν παραιτείται, ενώ σημείωσε ότι η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή Τράπεζα θα παράξει μια "πολύ ισχυρή τράπεζα".

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το deal θα επιτρέψει στην Τ. Κύπρου να αποκτήσει πρόσβαση σε "κανονική" χρηματοδότηση και όχι μόνο του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v