Κομισιόν: Ζητά επιπλέον δαπάνες 11,2 δισ. φέτος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον δαπάνες ύψους 11,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος,  μεταδίδει το Reuters.

Κομισιόν: Ζητά επιπλέον δαπάνες 11,2 δισ. φέτος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον δαπάνες ύψους 11,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που απειλεί να καθυστερήσει τη συμφωνία για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ, μεταδίδει το Reuters.

Αν εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους νομοθέτες, το επιπλέον αυτό ποσό θα αντιπροσωπεύει αύξηση 8,4% έναντι του ύψους 133 δισ. ευρώ προϋπολογισμού για το 2013 που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας έτσι τις ετήσιες δαπάνες στης ΕΕ στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδό τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απειλήσει να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τον ύψους 960 δισ. ευρώ προϋπολογισμό του 2014-2020 που συμφώνησαν τον Φεβρουάριο οι ηγέτες της ΕΕ, απαιτώντας να επιλυθεί το θέμα του ελλείμματος δαπανών για το 2013.

Η Κομισιόν επιχείρησε να προκαταβάλει τις διαμαρτυρίες αναφορικά για τις επιπλέον δαπάνες από χώρες της ΕΕ που συνεισφέρον τα περισσότερα στον προϋπολογισμό, κατηγορώντας τες ότι ορίζουν στους ετήσιους προϋπολογισμούς πολύ χαμηλότερα των προβλεπόμενων επίπεδα δαπανών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κόστη.

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ, Januz Lewandowski. «Η πολιτική στρουθοκαμηλισμού δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική για πολύ καιρό: το ότι καθυστερούνται οι πληρωμές δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται η υποχρέωση πληρωμών», πρόσθεσε.

Από τα επιπλέον χρήματα, τα 9 δισ. ευρώ προορίζονται για εγκεκριμένα έργα υποδομής, όπως νέοι δρόμοι και γέφυρες, ανέφερε η Κομισιόν. Δεν θα δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για μισθούς ή άλλα διοικητικά κόστη της ΕΕ.

Το ευρωκοινοβούλιο είχε εκτιμήσει ότι το πιθανό χρηματοδοτικό κενό για φέτος διαμορφώνεται στα περίπου 16 δισ. ευρώ, όμως ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέτουν το ποσό αυτό στα 10-11 δις ευρώ.

Η αύξηση κατά 11,2 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, είναι το υψηλότερο ποσό που θα μπορούσε να προτείνει χωρίς να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν το «πλαφόν» των δαπανών τους για το 2007-2013, όπως αυτά συμφωνήθηκαν το 2006, κάτι που θα απαιτούσε την ύπαρξη ομοφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v