Λαϊκή: Μεταβίβαση και Wipe Out σε καταθέτες

Δρακόντεια και η εκκαθάριση της Λαϊκής Τι και πώς μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου. Αν και όποτε προκύψει αποζημίωση για τους μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής, αυτή μάλλον θα είναι σε μετοχές της… Κύπρου!

Λαϊκή: Μεταβίβαση και Wipe Out σε καταθέτες
Εξαιρετικά σκληρό για τους καταθέτες τους μετόχους και τους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας εμφανίζεται το διάταγμα με βάση το οποίο περνούν στην Τράπεζα Κύπρου, σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της.

Πρακτικά δε, όπως προκύπτει από το κείμενο, εάν μείνει κάποια αξία αποζημίωσης, αυτή μάλλον θα έχει τη μορφή... μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι σε διευκρινιστική της εγκύκλιο, η Κεντρική Τράπεζα Kύπρου προειδοποιεί ότι τα σχετικά Διατάγματα μπορούν να τροποποιηθούν με την έκδοση άλλων από την Αρχή Εξυγίανσης εάν προκύψει ανάγκη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή η Κεντρική Tράπεζα Kύπρου ως «Αρχή Εξυγίανσης», στην Τράπεζα Κύπρου μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας με ορισμένες εξαιρέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

-Οι μετοχές θυγατρικών της Λαϊκής που έχουν συσταθεί σε δικαιοδοσίες εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του υποκαταστήματος της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων της Λαϊκής σε δάνεια.

- Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που πωλήθηκαν στην Πειραιώς, στα πλαίσια της γενικότερης συμφωνίας για τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

- Δάνεια πελατών στη περίπτωση που υπάρχουν και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, για ποσό του δανείου που είναι ίσο με το ποσό κατά το οποίο η κατάθεση ξεπερνά τις 100.000 ευρώ (προφανώς προκειμένου να συμψηφιστούν).

- Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας

Ταυτόχρονα, η Λαϊκή μεταβιβάζει και μια σειρά υποχρεώσεων της, κυρίως τις καταθέσεις ποσού έως 100.000 ευρώ, που είναι δηλαδή εγγυημένες, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει μέσω χρήσης του ειδικού μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA

Επίσης μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Κύπρου (και άρα η μεταχείριση τους θα είναι σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τελευταίας) οι καταθέσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιριών, της Γενικής Κυβέρνησης, των εγχώριων Επικουρικών Οργανισμών και Φορέων, υποχρεώσεις repo, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Σχολεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και οι καταθέσεις που κατέχει η JCC Payment Systems Limited.

Στην Τράπεζα Κύπρου περνούν επίσης οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας εξαιρουμένων των συμβάσεων εργασίας που έχουν συναφθεί στο υποκατάστημα της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έχουν την υποχρέωση να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη μεταβίβασή τους.

Ημερομηνία για όλες τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων προς την Τράπεζα Κύπρου είναι η 29η Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το διάταγμα, μετά τη διενέργεια αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Λαϊκής συνολικά, θα διαπιστωθεί κατά τι ποσόν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που μεταβιβάστηκαν στην Κύπρου είναι υψηλότερα από τις υποχρεώσεις της Λαϊκής που μεταβιβάστηκαν.

Εφόσον η Αρχή Εξυγίανσης προσδιορίσει ότι προκύπτει θετική διαφορά, τότε η Αρχή δύναται (δεν υποχρεούται) να ζητήσει από την Τράπεζα Κύπρου την έκδοση μετοχών κατηγορίας «Α» της Τράπεζας Κύπρου, προς όφελος της εκκαθαριζόμενης Λαϊκής Τράπεζας, «προς δίκαιη αποζημίωση της Λαϊκής, χωρίς δικαίωμα άλλης αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα, οι ρυθμίσεις αυτές υπερισχύουν των ρυθμίσεων οποιουδήποτε άλλου νόμου και ασχέτως των αντιρρήσεων οποιουδήποτε από τους θιγόμενους, περιλαμβανομένων και των καταθετών.

H Τράπεζα Κύπρου θεωρείται ότι υποκαθιστά πλέον την Λαϊκή Τράπεζα σε ότι αφορά τα εταιρικά δικαιώματα, οφέλη προνόμια και υποχρεώσεις της δεύτερης, σε ότι αφορά υφιστάμενες συμμετοχές σε εταιρείες, εφόσον έχουν μεταβιβαστεί πλέον στην Τράπεζα Κύπρου.

Όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρεται ρητώς, δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους, ακόμη και σε περίπτωση πώλησης συγκεκριμένων εργασιών της Λαϊκής.

Σημειώνεται ότι στην Λαϊκή Τράπεζα, μεταβιβάζονται και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της Λαϊκής, με μόνη εξαίρεση το υποκατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Νέα εγκύκλιος από την ΚΤΚ

Με νεότερη διευκρινιστική της εγκύκλιο, η Κεντρική Τράπεζα Kύπρου διευκρινίζει:

Τα Μέτρα Εξυγίανσης της Λαϊκής που έχουν ήδη ληφθεί αφορούν:

(α) την πώληση των εργασιών των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς Ελλάδος,

(β) την πώληση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο (με εξαίρεση τις θυγατρικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό) στην Τράπεζα Κύπρου.

Συναφώς διευκρινίζεται ότι ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, όλες οι συμβάσεις εργασίας μεταφέρθηκαν ως έχουν είτε στην Τράπεζα Κύπρου είτε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Περαιτέρω, όλα τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη Τρίτη 2 Απριλίου 2013 μαζί με το προσωπικό που τα στελεχώνει, αλλά υπό την ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου.

Περαιτέρω διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις των πελατών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μέχρι του ποσού των €100.000 κατά τις 26 Μαρτίου 2013 έχουν μεταφερθεί από την Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου. Περαιτέρω μεταφέρθηκε ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που ανήκει σε πιστωτικά ιδρύματα, την Κυβέρνηση, δήμους, κοινοτικά συμβούλια και άλλους δημόσιους φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, και καταθέσεις που ανήκουν στην JCC Payment Systems Ltd.

• Σε περίπτωση πελάτη όπου το σύνολο των καταθέσεων του, υπερβαίνει τις €100.000, το επιπρόσθετο ποσό της κατάθεσης παραμένει στην ‘κακή’ Λαϊκή Τράπεζα.

• Όλα τα δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις των πελατών της Λαϊκής Τράπεζας μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου εκτός του ποσού που αναλογεί στις καταθέσεις που παρέμειναν στην ‘κακή’ Λαϊκή Τράπεζα, ως αναφέρεται πιο πάνω. 


Τι γίνεται με κοινούς & πολλαπλούς λογαριασμούς

Σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης επί της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου σχετικές είναι οι ακόλουθες αρχές: 

- Μεταχείριση κοινών λογαριασμών (joint accounts): Σύμφωνα με τους Κανονισμούς για τη λειτουργία του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων του 2013, θεωρείται ότι ο καθένας από τους κατόχους του κοινού λογαριασμού κατέχει ξεχωριστή κατάθεση, το ύψος της οποίας λογίζεται ότι είναι το πηλίκο του ποσού της εν λόγω κατάθεσης διά του αριθμού των προσώπων που είναι συνιδιοκτήτες εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ή συμβατικοί όροι που διαφοροποιούν το πιο πάνω.

- Μεταχείριση πολλαπλών καταθετικών λογαριασμών ανά πελάτη: Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από ένας καταθετικός λογαριασμός ανά πελάτη, τότε το ποσό της κατάθεσης σε σχέση με τα μέτρα που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 πιο πάνω, θεωρείται ότι είναι το άθροισμα του ποσού όλων των λογαριασμών μέχρι τις €100.000.

- Καταθέσεις (α) προσώπων που ενεργούν ως εμπιστευματοδόχοι ή ως εντολοδόχοι (trustees or nominees), (β) προσώπων που είναι δικαιούχοι κατάθεσης η οποία είναι καταχωρημένη σε λογαριασμό μαζί με άλλες καταθέσεις πελατών (clients’ accounts): Τα ποσά που αφορούν τις πιο πάνω κατηγορίες, παγοποιούνται μέχρι την προσκόμιση κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων στις αντίστοιχες τράπεζες για τους δικαιούχους από τους κατόχους των λογαριασμών.

- Σειρά μετατροπής καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο ανά πελάτη στην Τράπεζα Κύπρου: Στην περίπτωση πολλαπλών λογαριασμών ανά πελάτη, η μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο γίνεται με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: (α) λογαριασμοί με μεγαλύτερη περίοδο μέχρι τη ληκτότητα (longest maturity date) λογαριασμού, (β) λογαριασμοί με μεγαλύτερο υπόλοιπο λογαριασμού.


(Το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ για τη Λαϊκή, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v