Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Σκέψεις παραίτησης του Ναπολιτάνο

Δεν παραιτούμαι λέει ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο μετά τις πληροφορίες ότι προτίθεται να το πράξει για να αρθεί το αδιέξοδο στην χώρα.

Ιταλία: Σκέψεις παραίτησης του Ναπολιτάνο
Ο Ιταλός πρόεδρος σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως βρίσκεται αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η ιδέα είναι στο τραπέζι μαζί με πολλές άλλες», δηλώνει στο Reuters άνθρωπος που είναι κοντά στις εξελίξεις αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί λύση.


Ο ιταλικός τύπος σημειώνει ότι ο Τζ. Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου λήγει στις 15 Μαΐου εξέτασε αυτό το ενδεχόμενο προκειμένου να ξεπεραστεί η συνταγματική επιταγή που απαγορεύει σε ιταλό πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή τους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Ο 87χρονος πολιτικός προσπάθησε την Παρασκευή να βρει τρόπους να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών του Φεβρουαρίου. Κανένα από τα τρία μεγάλα κόμματα δεν έχουν πλειοψηφία και δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Αποτέλεσμα, οι ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης να σβύνουν.

Η διαρροή των παραπάνω σκέψεων του Ναπολιτάνο πιθανά να αποτελούν μια προσπάθεια ώστε να ασκηθεί πίεση στα κόμματα να βρουν μια λύση, σημειώνει ο διεθνής τύπος.

Αν πάντως ο ιταλός πρόεδρος παραιτηθεί, τότε πρέπει να εκλεγεί νέος και αυτό θα αποτελέσει ένα νέο γύρο σκληρής μάχης μεταξύ των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές σε διάστημα μεταξύ 45 – 70 ημέρων, κάτι που σημαίνει εβδομάδες αβεβαιότητας στην Ευρώπη για την Ιταλία, αμέσως μετά την κρίση στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v