Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Στο 1 δισ. περίπου η συμβολή για Κύπρο

Στο 1 δισ. περίπου θα ανέλθει η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

ΔΝΤ: Στο 1 δισ. περίπου η συμβολή για Κύπρο
Στο 1 δισ. περίπου θα ανέλθει η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ότι υπάρχει συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για το οικονομικό πρόγραμμα και το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 10 δισ. ευρώ.

"Η συμβολή του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριετούς δανείου ύψους 891 εκατ. SDR (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα, αντιστοιχούν περίπου στο 1 δισ. ευρώ) που αποτελεί το 563% της ποσόστωσης της Κύπρου. Περιμένω ότι η συμφωνία θα οδεύσει προς έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου".

Τα προβλήματα στις δύο τράπεζες αντιμετωπίζονται εμπροσθοβαρώς με μια προσέγγιση που αποφεύγει την υπερβολική επιβάρυνση των φορολογούμενων και συμβάλλει στο να τεθεί το χρέος σε διατηρήσιμη οδό, τονίζει η Κρ. Λαγκάρντ.

Η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι στον φετινό προϋπολογισμό της Κύπρου έχουν ήδη υιοθετηθεί σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης για την περίοδο 2013-2015, οπότε υπάρχει περιορισμένη ανάγκη νέων δημοσιονομικών μέτρων βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός της διάρκειας του προγράμματος μέτρα ύψους 2% του κυπριακού ΑΕΠ, μεταξύ των οποίων η αύξηση του φόρου επιχειρήσεων στο 12,5% και του φόρου επί των τόκων από το 15% στο 30%.

Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4% έως το 2018, τόνισε.

"Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, που θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες από τον πληθυσμό της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι παρέχει βιώσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα προβλήματα της Κύπρου".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της stockwatch η Κύπρος θα πρέπει να αναλάβει πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ το 2013 για να πετύχει τους αναθεωρημένους στόχους του μνημονίου.

Το κοινό ανακοινωθέν από Όλι Ρεν - Κριστίν Λαγκάρντ

"Οι κυπριακές αρχές έχουν υιοθετήσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Οι στόχοι του είναι να σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα και να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα ώστε να μπουν τα θεμέλια για ανάκαμψη και αναπτυξιακές προοπτικές που θα διαφυλάξουν την ευημερία του πληθυσμού σε μακροχρόνια βάση.

Το πρόγραμμα θεσπίζεται πλέον των σημαντικών βημάτων που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες και περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που στοχεύει στη διασφάλιση ενός σταθερού, διατηρήσιμου και διαφανούς χρηματοοικονομικού κλάδου. 

Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόγραμμα προσαρμογής που ισορροπεί τις βραχυπρόθεσμες κυκλικές ανησυχίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας, ενώ προστατεύει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα αναθεωρηθεί με στόχο να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα θέτει βατές δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις εν όψει για την Κύπρο. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ στέκονται δίπλα στην Κύπρο και στους Κύπριους πολίτες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανάπτυξης για τη χώρα και τους πολίτες της". 
 

Παράταση περιορισμών για μια ακόμα εβδομάδα

Η Κύπρος θα εκδόσει διάταγμα για την παράταση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων των τραπεζών κατά μια εβδομάδα, ανέφερε την Τετάρτη αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Γεωργιάδης: Θα εφαρμόσουμε όλους τους όρους του μνημονίου χωρίς εξαιρέσεις

Η Λευκωσία θα εφαρμόσει πλήρως όλους τους όρους του μνημονίου, χωρίς εξαιρέσεις, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v