Offshore:Αποκαλυπτήρια στην μπίζνα των $32 τρισ.!

Στο φως περίπου 2 εκατ. email και άλλα έγγραφα με στοιχεία κατόχων offshore εταιριών κυρίως από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κροίσοι στη λίστα. Τα συμβόλαια με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Offshore:Αποκαλυπτήρια στην μπίζνα των $32 τρισ.!
Στο φως βγήκαν περίπου 2 εκατ. email και άλλα έγγραφα με στοιχεία κατόχων offshore εταιριών κυρίως από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, εξέλιξη που ενδεχομένως να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ανά τον κόσμο περίπου 32 τρισ. δολ. κρύβονται σε offshore παραδείσους.

Τα ονόματα που αποκαλύπτονται από την έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία έγινε σε συνεργασία με αρκετά διεθνή μέσα, κοινοποιούνται ταυτόχρονα από πολλά ΜΜΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικογένειες κροίσων από όλο τον κόσμο και χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και πρώην κομουνιστικά κράτη.

Ξεχωρίζουν ονόματα όπως ο Σκοτ Γιανγκ, δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι, που προσφάτως βρέθηκε νεκρός, ο Αχιλλέας Καλλάκης, που είχε συνταράξει το βρετανικό real estate και έχει καταδικαστεί για απάτη, ο Jean-Jacques Augier, ταμείας της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου Φρανουσά Ολάντ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μογγολίας Bayartsogt Sangajav, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και η οικογένειά του, η Olga Shuvalova, σύζυγος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, ο Tony Merchant, σύζυγος γερουσιαστή του Καναδά, η Maria Imelda Marcos Manotoc, κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων, και η Denise Rich, σύζυγος του διαβόητου επενδυτή της αγοράς πετρελαίου Marc Rich.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», που συμμετείχε στην έρευνα, εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων μόλις 4 είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Οι αρμόδιες αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οffshore - ούτε αν οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν τα κεφάλαια και τα ακίνητα που τους ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους γι' αυτά.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.

"Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιριών προέρχονται όχι μόνο από τα πλούσια προάστια της Αθήνας αλλά και από απομακρυσμένα χωριά του ελληνικού Βορρά: ανάμεσα στους ιδιοκτήτες συναντώνται στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων, εφοπλιστές και μεσαίας τάξης οικογένειες. Δύο από τις οffshore χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση ενός από τα πλέον θρυλικά σκάφη αναψυχής στον κόσμο - της «Christina O», όπου κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιλοξενούσε και ψυχαγωγούσε τον Τζον Κένεντι, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανάμεσα σε πλήθος άλλων διασημοτήτων και πολιτικών. 

Άλλες υπεράκτιες συνδέονται με εταιρίες αμυντικού υλικού, που είχαν αναλάβει κρατικές συμβάσεις, και κορυφαία στελέχη που έκαναν περιουσία από αγοραπωλησίες ομολόγων", αναφέρει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v