Ντράγκι: Δεν υπάρχει plan B για το ευρώ

Τεράστιο το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ, τόνισε ο Ντράγκι. Δεν ήταν "έξυπνο" το bail in ασφαλισμένων καταθέσεων.Δεν θα αποτελέσει υπόδειγμα διασώσεων η Κύπρος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων.

Ντράγκι: Δεν υπάρχει plan B για το ευρώ
Όσοι κατασκευάζουν σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης υποτιμούν σοβαρά το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

"Οι υποθέσεις αυτές γίνονται από ανθρώπους που υποτιμούν σοβαρά τι σημαίνει το ευρώ για τους Ευρωπαίους, για την ευρωζώνη" σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

"Υποτιμούν σοβαρά το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ. Και συνεχίζουν να κάνουν ερωτήματα για το «αν θα διαλυθεί το ευρώ, αν θα φύγει αυτή η χώρα αύριο;» πρόσθεσε.

"Δεν είναι μια πόρτα που ανοίγει και κλείνει. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ένα σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση" υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "plan B".


Η κυπριακή διάσωση δεν αποτελεί μοντέλο

Στην ομιλία του μετά την σύσκεψη του Δ.Σ της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν αποτελεί μοντέλο για την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος πως υπήρξε κάποια παρανόηση όσον αφορά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η θέση της ΕΚΤ στην πρώτη απόφαση του eurogroup για την Κύπρο, η οποία προέβλεπε «κούρεμα» και για τους ασφαλισμένους καταθέτες, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ είχε πρόταση που προέβλεπε ότι δεν θα πειραχθούν καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Ανάλογη θέση, σημείωσε, είχε και η Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές οδήγησαν στην επιβολή του φόρου σε όλες τις καταθέσεις.

«Αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο και γι’ αυτό διορθώθηκε άμεσα στην τηλεδιάσκεψη του eurogroup», σημείωσε.

Αναφορικά με το ερώτημα αν πλέον θα είναι καλύτερα για την Κύπρο να φύγει από το ευρώ, απάντησε ότι τα προβλήματα που έχει η κυπριακή οικονομία πρέπει να λυθούν και αυτό δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή έξω από την ευρωζώνη. Εκτίμησε ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο το περιβάλλον για να κάνει αυτές τις αλλαγές αν δεν είναι στο ευρώ.


Παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σημείωσε, λέγοντας ότι παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι.

"Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα έχει επεκταθεί και στο πρώτο μισό του έτους και αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό, η οποία υπόκειται σε καθοδικά ρίσκα", ανέφερε.

Στα καθοδικά ρίσκα περιλαμβάνεται η πιθανότητα μιας ακόμα πιο αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και η πιο αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία βαθύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες και ότι το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει κοντά στον στόχο του 2%. 


Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι σε πολλές χώρες υπάρχει στενότητα στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι το ευρωσύστημα προσφέρει τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείσουν επιχειρήσεις και με τις εγγυήσεις αυτών των δανείων να δανειστούν από τις κεντρικές τράπεζες.

Αυτό δουλεύει πολύ καλά σε κάποιες χώρες, αλλά σε άλλες όχι. «Πρέπει να βρούμε γιατί δεν δουλεύει και να το διορθώσουμε».


Ισχυρός ο αντίκτυπος από ΟΜΤ

Το πιο ισχυρό εργαλείο νομισματικής πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι το ΟΜΤ, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι από τότε που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια σε χώρες όπως η Ισπανία έχον υποχωρήσει από το 7,39% στο 4,87%.

"Οπότε ο αντίκτυπος του ΟΜΤ ήταν πολύ ισχυρός, όχι μόνο για τα κρατικά ομόλογα, αλλά και για τα spread των εταιρικών ομολόγων. Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 20%,25%, 30%, η μεταβλητότητα υποχώρησε περίπου κατά 30%" σημείωσε ο κ. Ντράγκι.


Ισοτιμία ευρώ

Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, επανέλαβε ο κ. Ντράγκι.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να στηρίξει το ευρώ.


Αμετάβλητο το επιτόκιο

Νωρίτερα η ΕΚΤ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%.

Παρά τις έντονες πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την έκπληξη από την Ιαπωνία, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι πιέσεις, πάντως ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, για πρόσθετη χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι έντονες - ειδικά μετά το νέο «σοκ» της Κύπρου.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η ΕΚΤ "θα παρακολουθεί στενά όλες τις πληροφορίες για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο για την σταθερότητα των τιμών".

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να αποφασιστεί πρόσθετη μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο επόμενο τρίμηνο, αλλά για την ώρα το μόνο που θα μπορούσε ίσως να αποφασιστεί τώρα είναι νέα χαλάρωση των κανόνων για τους τίτλους που δέχεται η ΕΚΤ ως collateral.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν την Πέμπτη σε χαμηλό οχτώ μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v