Kύπρος: Ρωσικές πιέσεις για άρση περιορισμών

Πιέζουν οι ρώσοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες στην Κύπρο για την άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Κύπρο και προκαλούν εμπόδια στην εύρυθμη επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Kύπρος: Ρωσικές πιέσεις για άρση περιορισμών
Πιέζουν οι ρώσοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες στην Κύπρο για την άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Κύπρο και προκαλούν εμπόδια στην εύρυθμη επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αυτό ήταν, σύμφωνα με το Stockwatch, το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχαν λίγο πριν από το μεσημέρι με το νέο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο εκ των επικεφαλής της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB Μιχαήλ Κούζοβλεφ, συνοδευόμενος από τον κ. Σώτο Ζακχαίο, που εκπροσωπούσε κατά βάση τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξένων Τραπεζών στην Κύπρο.

Όπως έχει διαρρεύσει, ο ρώσος τραπεζίτης ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για το πότε και πως θ’ αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Επεσήμανε στον ΥΠΟΙΚ ότι οι περιορισμοί προκαλούν μερικές φορές σοβαρά προβλήματα στους ρώσους και άλλους πελάτες τους, πράγμα το οποίο αν συνεχιστεί θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Επιπρόσθετα και ακροθιγώς έγινε μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων με τις αποφάσεις του Eurogroup και πως επηρεάζονται οι ρώσοι καταθέτες.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε την ευκαιρία ν’ αναφερθεί στις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και οικονομικά και ζήτησε να δοθεί χρόνος στην κυπριακή οικονομία ν’ ανακάμψει και να καταστεί και πάλι ένα σημαντικό κέντρο υπηρεσιών και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα ο Προκαθήμενος της εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέθετε στην Αρχιεπισκοπή, γεύμα σε ρώσους επιχειρηματίες που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στην παρουσία και του πρέσβη της ρωσικής ομοσπονδίας στη Λευκωσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη συμπάθεια του προς τους ρώσους επιχειρηματίες, καθώς, όπως τόνισε, με τις αποφάσεις της τρόικας χάνουν μέρος της περιουσίας τους, όπως μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία κυρίως λόγω των καταθέσεων στις δύο κυπριακές τράπεζες και των μετοχών που κατείχε επί σειρά δεκαετιών.

Σημείωσε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο είναι παράνομα και αντισυνταγματικά. Τους διαβεβαίωσε ότι θ’ αγωνιστεί μαζί τους για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις τους και ότι με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα έρθει η μέρα που θ’ αποζημιωθούν.

Δικαιολόγησε τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, βρήκε δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης διότι, όπως σημείωσε, ήταν κάτι το οποίο βρήκε μπροστά της λίγες ώρες μετά που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο ρώσος πρέσβης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόσκληση και επεσήμανε ότι οι συμπατριώτες του επιχειρηματίες είναι και δυνατοί και έμπειροι και θ’ αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v