Βάιντμαν: Το μάθημα που πήραμε από την Κύπρο

Η κυπριακή διάσωση δείχνει ότι οι τράπεζες μπορούν να διαλυθούν παρά τις δυσκολίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν

Βάιντμαν: Το μάθημα που πήραμε από την Κύπρο
Η κυπριακή διάσωση δείχνει ότι οι τράπεζες μπορούν να διαλυθούν (wind down) παρά τις δυσκολίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν. Κατά τον ίδιο, η κατάσταση στο νησί έχει σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί ακόμα περισσότερη ρευστότητα, τόνισε ωστόσο πως αυτό που θα λύσει τα προβλήματα της Λευκωσίας είναι οι πιο μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι το περισσότερο ρευστό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank, η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί το «πρότυπο», λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας, αν και είναι κρίσιμης σημασίας αυτοί που φέρουν την ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τράπεζες, να επωμιστούν και μέρος της οφειλής.

«Είναι σημαντικό το μάθημα που θα πάρουμε από την Κύπρο να είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να διασπαστούν, παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν για την κατάρτιση του προγράμματος. Αυτό είναι ένα θετικό σήμα, και θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα», δήλωσε.

Ο Βάινταν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία που θα αφορά στον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών. «Δεν μπορούμε πάντα να σώζουμε τις προβληματικές τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων. Αφορά στην διάλυση των τραπεζών με τέτοιον τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε επίσης ότι η διάθεση για υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη έχει αμβλυνθεί, και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, δήλωσε πως αν και η χώρα φαίνεται να λειτουργεί με τον «αυτόματο πιλότο» και να τηρεί τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ωστόσο για όσο δεν έχει κυβέρνηση θα αποτελεί πηγή αβεβαιότητας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

«Δεν είναι ότι έχουμε πολύ λίγη ρευστότητα στην ευρωζώνη, ή ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν δραστηριοποιούνται… τα προβλήματα είναι μάλλον η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες χώρες και οι αμφιβολίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική βιωσιμότητα. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό και μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να το κάνουν», τόνισε.

«Η διαχείριση της κρίσης δεν είναι θέμα μηνών, νομίζω ότι είναι κάτι πάνω στο οποίο θα εργαζόμαστε για χρόνια, διότι η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η προσαρμογή των κρατικών προϋπολογισμών είναι τεράστιες, ευρείες προκλήσεις που θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v