Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απευθείας trading για γουάν & δολάριο Αυστραλίας

Βήματα διεθνοποίησης του γουάν από το Πεκίνο. Μετά την περσινή συμφωνία με το Τόκιο, η Κίνα προχωρά σε απευθείας trading νομισμάτων και με την Αυστραλία.

Απευθείας trading για γουάν & δολάριο Αυστραλίας
Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του αυστραλιανού δολαρίου και του κινεζικού γουάν, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ. Το δολάριο της Αυστραλίας θα είναι μόλις το τρίτο νόμισμα στον κόσμο, μετά το δολάριο και το ιαπωνικό γεν στο οποίο θα γίνεται απευθείας trading με το κινεζικό γουάν.

«Θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Αυστραλία, όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις μας αλλά επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν κάνουν εκεί δουλειές» δήλωσε η κα. Γκίλαρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σαγκάη.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και αγοράζει σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της, κυρίως σε φυσικούς πόρους όπως άνθρακα και σιδηρομετάλλευμα.

Αναλυτές αναφέρουν ότι με τις κινήσεις αυτές επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Κίνας για μεγαλύτερη «διεθνοποίηση» του γουάν. Η απευθείας διαπραγμάτευση με το γεν επετράπη στα μέσα του 2012. Η πρωτοβουλία όμως, δεν είχε την προσδοκώμενη πορεία καθώς οι δύο χώρες ενεπλάκησαν στη γνωστή εδαφική διαμάχη που οδήγησε και σε μποϊκοτάζ των ιαπωνικών προϊόντων στην Κίνα.

Η βούληση του Πεκίνου όμως, για μεγαλύτερο άνοιγμα στις διεθνείς αγορές είναι εμφανής. Ανάλογες κινήσεις άλλωστε βρίσκονται στα σκαριά με τη Μαλαισία, τη Ρωσία και τον Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v