Απόπειρα συμφιλίωσης Βρετανίας - ΕΕ

Με τον Μαριάνο Ραχόι, τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ συναντάται αυτή την εβδομάδα ο Ντέιβιντ Κάμερον. Απόπειρα συμφιλίωσης με την ΕΕ αλλά και προώθησης των βρετανικών θέσεων.

Απόπειρα συμφιλίωσης Βρετανίας - ΕΕ
Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον σε μία ύστατη προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων του Λονδίνου με την ΕΕ μετά τη δέσμευσή του για δημοψήφισμα για την παραμονή της Γηραίας Αλβιόνας στην ΕΕ.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Μαδρίτη και συναντάται με τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ αργότερα φεύγει για το Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ. Την Παρασκευή, στην ατζέντα του έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Κάμερον τον Ιανουάριο εξόργισε τους ευρωπαίους εταίρους του όταν προανήγγειλε πως θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ και ότι θα ζητήσει έπειτα από τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παραμονής στην Ένωση. Τόσο το Παρίσι όσο και το Λονδίνο κατηγόρησαν τον Κάμερον ότι συμπεριφέρεται σαν να είχε η ΕΕ «μενού α λα καρτ» ενώ η βρετανική αντιπολίτευση του επέρριψε ότι με την πολιτική του μπορεί να κάνει τη Βρετανία «να υπνοβατήσει προς την έξοδο» από την Ένωση.

Σε συνέντευξη που έδωσε σε 5 ευρωπαϊκές εφημερίδες – εκ των οποίων η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η γαλλική Le Monde - μία ημέρα πριν αρχίσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία, ο κ. Κάμερον δηλώνει πως στόχος του είναι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη- μέλη. Ρωτήθηκε σε ποιους ακριβώς τομείς θα επιμείνει να υπάρξει εθνική και όχι ευρωπαϊκή πολιτική και απάντηση: «Δεν θέλω να σας δώσω μία λίστα για ψώνια. Νομίζω ότι είναι μία ευρύτερη συζήτηση για την Ευρώπη, για το πώς θα γίνει πιο ευέλικτη η ΕΕ και πώς θα ξεκαθαρίσουμε ποιοι τομείς επιστρέφουν στα εθνικά κράτη και ποια όχι»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v