Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεβίωσε η Μ. Θάτσερ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Απεβίωσε η Μ. Θάτσερ
Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

"Με μεγάλη λύπη, ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοίνωσαν ότι η μητέρα τους, βαρώνη Θάτσερ, απεβίωσε ειρηνικά μετά από εγκεφαλικό σήμερα το πρωί", ανακοίνωσε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας.  

"Η Βρετανία απώλεσε μια μεγάλη ηγέτιδα", ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Βρετανίδα πολιτικός ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Είναι υπεύθυνη για ορισμένες από τις πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις στη Βρετανία, καθώς και για τη σκληρή της στάση απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και ομάδες συμφερόντων και γι' αυτό της είχε αποδοθεί το παρωνύμιο Σιδηρά Κυρία.

Ιδεολογικά βρισκόταν πολύ κοντά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, με τον οποίο είχαν από κοινού αποφασίσει να εφαρμόσουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές του οικονομολόγου Milton Friedman - διδάγματα τα οποία είχε ακολουθήσει μόνο ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της Μ. Θάτσερ, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Η Θάτσερ ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Έδειξε προτίμηση προς την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος, και αύξησε τον ΦΠΑ στο 15%. Οι αποφάσεις αυτές είχαν αυξήσει πολύ την ανεργία, η οποία είχε διπλασιαστεί. ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια. Το 1982, ο πληθωρισμός είχε πέσει στο 8,6% από 18%, αλλά οι άνεργοι είχαν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια.

Ορισμένοι από τους τίτλους που της έχουν αποδοθεί είναι Λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Βαρώνη Θάτσερ και μέλος της Βουλής των Λόρδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v