Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος:Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στα κεφάλαια

Στην κατεύθυνση της σημαντικής χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δοθούν ανάσες στην πραγματική οικονομία, κινείται η κυβέρνηση.

Κύπρος:Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στα κεφάλαια
Στην κατεύθυνση της σημαντικής χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δοθούν ανάσες στην πραγματική οικονομία, κινείται η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου.

Την Πέμπτη λήγει η ισχύς του υφιστάμενου Διατάγματος και ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία το επόμενο Διάταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ οι εμπορικές πράξεις θα εκτελούνται χωρίς προηγούμενη άδεια, αίροντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αν και σε αυτό το ζήτημα η κυπριακή πλευρά δεν έχει απόλυτη αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων, η κυβέρνηση είνα αποφασισμένη να κινηθεί με ένταση και να πιέσει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής χαλάρωσης των περιορισμών.

Στόχος είναι από την προσεχή εβδομάδα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους. Μια πρώτη γεύση των νέων, πιο ελαστικών περιορισμών, αναμένεται να γίνουν γνωστά την Πέμπτη.

Οι επιχειρήσεις

Η κατάσταση των επιχειρήσεων, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στις Τράπεζες, είναι πάρα πολύ δύσκολη, είπε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Ασκούμε όσες πιέσεις μπορούν να ασκηθούν για να καταργηθούν οι περιορισμοί, οι οποίοι δεν χρειάζονται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανέφερε ο κ. Αντωνίου

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το να μην απειληθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά πρέπει να βρεθεί εκείνη η ρύθμιση που θα καταργεί τους περιορισμούς που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι για προστασία του συστήματος. Μιλούμε για ασφυξία και με λίγη καλή θέληση μπορούν να κάνουν χαλαρώσεις, οι οποίες θα δώσουν μεγάλη ανάσα, χωρίς να απειλούν το σύστημα. Εξαγωγή συναλλάγματος, για παράδειγμα. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι, να υπάρχουν οι περιορισμοί, να γίνονται αυστηροί έλεγχοι ότι πάνε για το σκοπό που λέμε ότι πάνε. Όμως, οι άλλοι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι «οι επιχειρήσεις δεν τα βάζουν κάτω».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου είπε ότι όλοι οι προμηθευτές ζητούν μετρητά έναντι εγγράφων (Cash against documents).

«Οι πιστώσεις έχουν σταματήσει και οι προμηθευτές αν δεν πιάσουν λεφτά δεν στέλνουν ούτε πρώτες ύλες ούτε μηχανήματα ούτε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μια επιχείρηση για να δουλέψει. Έχει αρκετές επιχειρήσεις που λόγω της έλλειψης μετρητών, ενώ είναι υγιέστατες επιχειρήσεις, είτε έχουν αναστείλει τις εργασίες τους είτε είναι στα πρόθυρα να τις αναστείλουν. Όχι μόνιμα ελπίζουμε, αλλά μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί και να έχουν πρόσβαση στα λεφτά τους. Έχει πολλές επιχειρήσεις που έστειλαν το προσωπικό τους σε άδεια άνευ απολαβών, που δουλεύουν εκ περιτροπής για να συντηρούν την κατάσταση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η ΟΕΒ θα υποβάλει κάποιες εισηγήσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η ΟΕΒ υποβάλει συνεχώς εισηγήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίες διαμορφώνονται και προσαρμόζονται στα δεδομένα.




Share on facebook Share on twitter More Sharing Services 2




Tags: Κύπρος, οικονομίας, περιορισμοί, κίνηση, κεφαλαίων, χαλάρωση



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v