ΔΝΤ: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ, λέει το ΔΝΤ. Ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη. "Ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα παραμείνει ανώμαλος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες", τονίζει.

ΔΝΤ: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό επιβραδύνουν την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του World Economic Outlook του Ταμείου.

Το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 2%, σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Bloomberg. Το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ενδέχεται να αναθεωρηθεί πριν από την επίσημη παρουσίασή του, στις 16 Απριλίου.

Η δημοσιονομική σύσφιγξη στις ΗΠΑ, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, θα περιορίσει προσωρινά την κατανάλωση, αναφέρει η έκθεση.

Η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με 3,4% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5%, ενώ στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,2% (αμετάβλητη η πρόβλεψη σε σχέση με τον Ιανουάριο), καθώς η αβεβαιότητα που προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία προστίθεται στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νομοθέτες στη μάχη τους κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει ανώμαλος», αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης. «Το αδύναμο τελείωμα της οικονομικής δραστηριότητας για το 2012 και το αργό ξεκίνημα το 2013 τονίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι δύο από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία -δηλαδή η διάλυση της ευρωζώνης και μια έντονη δημοσιονομική συρρίκνωση στις ΗΠΑ- έχουν «εκτονωθεί επιτυχώς» τους τελευταίους έξι μήνες.

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, στο προσχέδιο της έκθεσης αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος προβλέπεται να φτάσει το 1,5%, ποσοστό υψηλότερο από το 1,2% που προβλεπόταν στο outlook του Ιανουαρίου.

Στην έκθεση υποβαθμίζονται επίσης οι ανησυχίες ότι οι χαλαρότερες νομισματικές συνθήκες σε ορισμένες χώρες δημιουργούν πρόβλημα σε άλλες.

«Τα παράπονα αναφορικά με τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των τιμών συναλλάγματος φαίνονται υπερβολικά», αναφέρεται στην έκθεση. «Σε αυτήν την περίσταση, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις των κύριων νομισμάτων από τα μεσοπρόθεσμα θεμελιώδη», σημειώνεται.

Όπως επισημαίνεται, το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ «φαίνονται μέτρια υπερτιμημένα» και το κινεζικό γουάν «μετρίως υποτιμημένο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v