Νεοφύτου: Άνω των 9 δισ. το κούρεμα καταθέσεων

Το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τρ. Κύπρου θα ξεπεράσει τα €9 δισ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νεοφύτου: Άνω των 9 δισ. το κούρεμα καταθέσεων
Το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τρ. Κύπρου θα ξεπεράσει τα €9 δισ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετέδωσε το Stockwatch.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής μπορεί να φθάσει τα €4,3 δισ. ενώ το κούρεμα του 60% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να φθάσει τα €4,9 δισ.

Επιπλέον, προκύπτουν €1,2 δισ. από τα αξιόγραφα των δύο τραπεζών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε σήμερα να δώσει εξηγήσεις για τα €13 δισ. που θα κληθεί να βρει η Κύπρος από ίδιους πόρους.

Ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του ποσού του συνολικού πακέτου δεν προϋποθέτει επιπρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί. «Η απλουστευμένη προσέγγιση πως από €17,5 δισ. τώρα χρειαζόμαστε €23 δισ. δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. Δυστυχώς τα επιπρόσθετα €5,5 δισ. είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δυστυχώς ήδη οι καταθέτες, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες που ζουν τις επιπτώσεις αυτών των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου.

Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δυνητικά θέλουμε μέχρι και €13 δισ. από ίδιους πόρους δεν προϋποθέτει εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων και επιπρόσθετων μέτρων, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος επισήμανε δε ότι το σύνολο των μέτρων εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους €1,1 δισ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, αν υπολογιστεί μέχρι 60% μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο είναι το μάξιμουμ που περιλαμβάνεται στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (37,5% + 22,5%), αυτό εξασφαλίζει επιπρόσθετα €4,92 δισ.

Διευκρίνισε πως το έγγραφο της Κομισιόν παραθέτει τα μέγιστα ποσά στη βάση του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή στην περίπτωση που όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις στη Λαϊκή θα χαθούν και πως η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα ανέρθει στο 60%.

«Στόχος», είπε, «είναι η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να συγκρατηθεί αισθητά χαμηλότερα από το 60% και να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Λαϊκή».

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, το δεύτερο μέτρο αφορά την εξασφάλιση €0,6 δισ. από επιπρόσθετες φορολογίες, ήτοι την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από την αυξημένη φορολογία τόκων από καταθέσεις από 15% σε 30% και από τα τέλη σε καταθέσεις από 0,11% σε 0,15%.

Άλλο €0,4 δισ. αναμένεται να εξασφαλιστεί από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η ΚΤ έχει στη διάθεσή της 446,000 ουγγιές χρυσού, η οποία στη βάση τη σημερινή τους αγοραία αξία ($1.560) εκτιμάται γύρω στα €530 εκατ. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, στο κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, που είναι περίπου 425 εκατ.

Στο έγγραφο προνοείται επίσης η εξασφάλιση €1,0 δισ. από την αναδιάρθρωση (roll over) εγχώριων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές, ημικρατικοί) στο δημόσιο χρέος που λήγει κατά την περίοδο του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στο έγγραφο επίσης σημειώνεται ότι θα εξασφαλιστεί €1,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, υπολογίζονται έσοδα ύψους €500 εκ. μέχρι το τέλος του 2015, ακόμα €500 εκ. το 2016 και επιπρόσθετα €400 εκ. από εκεί και πέρα.

Τέλος υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν €100 εκατ. από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, με την αλλαγή των όρων για αποπληρωμή των όρων του δανείου σε 5 ετήσιες δόσεις των €500 εκατ. μεταξύ 2018 και 2022 και με την μείωση του επιτοκίου το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για την περίοδο του προγράμματος αναμένεται να είναι της τάξης των €100 εκατ.

«Προσθέτοντας τα πιο πάνω ποσά φτάνουμε στο συνολικό ποσό των €14,1 δισ., που είναι ψηλότερο από τα €13 δισ. που αναφέρονται σχετικά και έχει και ένα μαξιλάρι €1,1 δισ.», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

«Αυτά είναι ποσά ως αποτέλεσμα των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο, στους Κύπριους πολίτες και κυρίως στους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v