Διαχείριση του χάους στην Κύπρο

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κύπρο την επόμενη του eurogroup. Σκληρή κόντρα κυβέρνησης με Δημητριάδη. Υπό "διάλυση" η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Οι εκατέρωθεν "κατηγορίες". Νέες βολές από Αναστασιάδη στο διοικητή της ΚΤΚ.

Διαχείριση του χάους στην Κύπρο
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κύπρο την επόμενη της απόφασης του eurogroup να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης.

Η πολιτική ηγεσία αποδίδει τεράστιες ευθύνες στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), Π. Δημητριάδη, για τους χειρισμούς του και πιέζει για την απομάκρυνσή του. Παράλληλα, ετοιμάζεται να υιοθετήσει τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο και τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν φέτος την οικονομία της χώρας σε ύφεση ακόμα και 13%, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός.

Ηδη η ΚΤΚ είναι πρακτικά χωρίς διοίκηση δεδομένου ότι, όπως μετέδωσε το Sigmalive, μετά τους Χάρη Αχνιώτη και Αντρέα Μάτση, το απόγευμα της Παρασκευής υπέβαλε την παραίτηση του και τρίτο μέλος του ΔΣ, η Λούη Χριστοφίδη (σ.σ. το Δ.Σ. απαρτίζεται από τον διοικητή, τον υποδιοικητή και τέσσερα μέλη).

Τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα, διότι, θεωρούν ότι ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής είναι «διακοσμητικός».

Ο διοικητής της ΚΤΚ με δηλώσεις του στο Bloomberg μίλησε για κυβερνητική επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη».

Οι δηλώσεις Δημητριάδη προκάλεσαν άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση. Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο κρατικό ραδιόφωνο, κάλεσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε διορθωτική δήλωση εάν ισχύουν, όπως είπε, αυτά τα οποία μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

«Αν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να έχουμε το συντομότερο διορθωτική δήλωση», παρατήρησε ο εκπρόσωπος.

«Ελπίζω να μην ισχύουν αυτές οι δηλώσεις και να έχουν παρερμηνευτεί. Ο κ. Δημητριάδης έχει δηλώσει ότι δέχεται επίθεση από την κυπριακή κυβέρνηση. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των θεσμών. Είναι η δέκατη φορά που το λέω. Και μίλησα και με παράγοντες της Κεντρικής Τράπεζας. Το ότι υπήρξαν προβλήματα συντονισμού, το ότι υπήρξαν κάποιες διαφωνίες στο θέμα των διαταγμάτων αυτό είναι δεδομένο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να σεβόμαστε την αυτονομία των θεσμών και της ανεξαρτησία της ΚΤ. Οι διαφωνίες δεν σημαίνουν ότι υπονομεύεις τον οποιονδήποτε. Είναι το υπόβαθρο να κτιστεί μία νέα σχέση» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ΚΤ έχει παραμείνει χωρίς ΔΣ λόγω της παραίτησης ακόμη τριών μελών του συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα πρέπει σύντομα να συσταθεί νέο ΔΣ, το οποίο θα διορίσει, με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Γεωργιάδης που επίσης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Δημητριάδη σημείωσε ότι «ειδικά εγώ αυτή τη στιγμή που κατέχω τη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν θα ήθελα να σχολιάσω οτιδήποτε που αφορά την Κεντρική Τράπεζα».

Ο Υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε ή προσπαθεί να πωλήσει το χρυσό πίσω από τις πλάτες της Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, υποδεικνύοντας στην ΚΤ ότι «όσο προσεκτικός θέλω να είμαι εγώ, τόσο προσεκτικός θα πρέπει να είναι και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας».

"Βολές" Αναστασιάδη κατά του Δημητριάδη

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κόντρας του Π. Δημητριάδη με την κυπριακή κυβέρνηση, έρχεται με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Σύμφωνα με το sigmalive o κ Αναστασιάδης είπε ότι δεν ανέμενε ότι ο Διοικητής θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις από το εξωτερικό, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση της χώρας του ή τη Βουλή της χώρας του ότι τάχα αντιδρά στις ενέργειες του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι αν και ο σεβασμός στους ανεξάρτητους θεσμούς θα πρέπει να είναι δεδομένος, την ίδια ώρα ο σεβασμός προς τη λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος από ανεξάρτητους αξιωματούχους που διορίζονται με βάση την εντολή του λαού.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «και ο κ. Ντράγκι θα ενημερωθεί για κάποια συμβάντα για τα οποία ελπίζω να γίνει συνείδηση ότι αν ασκείτο η ορθή εποπτεία και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα οδηγούμασταν εδώ που οδηγηθήκαμε». Πρόσθεσε ότι «τα όσα πρέπει να λεχθούν θα περιέχονται στην επιστολή και εφόσον δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του κ. Ντράγκι, θα δημοσιοποιηθεί και η δική μου».

Κληθείς να διευκρινίσει αν όταν αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εννοεί και όλα της τα μέλη περιλαμβανομένου και του κυπριακού μέλους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «δεν υπάρχει αμφιβολία».

Σχολιάζοντας την αναφορά Δημητριάδη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ότι ζητεί συνεργασία, ο Πρόεδρος είπε ότι μακάρι να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να μη συνεχίσει να ενεργεί καταλαμβάνοντας πολλές φορές εξ απροόπτου την Κυβέρνηση - και να ενεργεί κατά τρόπο που επιτέλους θα αποκατασταθεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

«Την ευθύνη δεν τη φέρει η Κυβέρνηση, αλλά τη φέρουν εκείνοι που οδήγησαν ακόμα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας σε παραίτηση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Βαρύς ο λογαριασμός για τους ανασφάλιστους καταθέτες

Το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τρ. Κύπρου θα ξεπεράσει τα 9 δισ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής μπορεί να φθάσει τα 4,3 δισ. ενώ το κούρεμα του 60% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να φθάσει τα 4,9 δισ.

Επιπλέον, προκύπτουν 1,2 δισ. από τα αξιόγραφα των δύο τραπεζών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε σήμερα να δώσει εξηγήσεις για τα 13 δισ. που θα κληθεί να βρει η Κύπρος από ίδιους πόρους.

Ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του ποσού του συνολικού πακέτου δεν προϋποθέτει επιπρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί. «Η απλουστευμένη προσέγγιση πως από 17,5 δισ. τώρα χρειαζόμαστε 23 δισ. δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα.

Δυστυχώς τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δυστυχώς ήδη οι καταθέτες, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες που ζουν τις επιπτώσεις αυτών των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου.

Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δυνητικά θέλουμε μέχρι και 13 δισ. από ίδιους πόρους δεν προϋποθέτει εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων και επιπρόσθετων μέτρων, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος επισήμανε δε ότι το σύνολο των μέτρων εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 1,1 δισ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, αν υπολογιστεί μέχρι 60% μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο είναι το μάξιμουμ που περιλαμβάνεται στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (37,5% + 22,5%), αυτό εξασφαλίζει επιπρόσθετα ¤4,92 δισ.

Διευκρίνισε πως το έγγραφο της Κομισιόν παραθέτει τα μέγιστα ποσά στη βάση του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή στην περίπτωση που όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις στη Λαϊκή θα χαθούν και πως η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα ανέρθει στο 60%.

«Στόχος», είπε, «είναι η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να συγκρατηθεί αισθητά χαμηλότερα από το 60% και να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Λαϊκή».

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, το δεύτερο μέτρο αφορά την εξασφάλιση 0,6 δισ. από επιπρόσθετες φορολογίες, ήτοι την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από την αυξημένη φορολογία τόκων από καταθέσεις από 15% σε 30% και από τα τέλη σε καταθέσεις από 0,11% σε 0,15%.

Άλλο 0,4 δισ. αναμένεται να εξασφαλιστεί από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η ΚΤ έχει στη διάθεσή της 446.000 ουγγιές χρυσού, η οποία στη βάση τη σημερινή τους αγοραία αξία ($1.560) εκτιμάται γύρω στα 530 εκατ. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, στο κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, που είναι περίπου 425 εκατ.

Στο έγγραφο προνοείται επίσης η εξασφάλιση 1,0 δισ. από την αναδιάρθρωση (roll over) εγχώριων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές, ημικρατικοί) στο δημόσιο χρέος που λήγει κατά την περίοδο του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στο έγγραφο επίσης σημειώνεται ότι θα εξασφαλιστεί 1,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, υπολογίζονται έσοδα ύψους 500 εκ. μέχρι το τέλος του 2015, ακόμα 500 εκ. το 2016 και επιπρόσθετα 400 εκ. από εκεί και πέρα.

Τέλος υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν 100 εκατ. από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, με την αλλαγή των όρων για αποπληρωμή των όρων του δανείου σε 5 ετήσιες δόσεις των 500 εκατ. μεταξύ 2018 και 2022 και με την μείωση του επιτοκίου το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για την περίοδο του προγράμματος αναμένεται να είναι της τάξης των 100 εκατ.

«Προσθέτοντας τα πιο πάνω ποσά φτάνουμε στο συνολικό ποσό των 14,1 δισ., που είναι ψηλότερο από τα 13 δισ. που αναφέρονται σχετικά και έχει και ένα μαξιλάρι 1,1 δισ.», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

«Αυτά είναι ποσά ως αποτέλεσμα των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο, στους Κύπριους πολίτες και κυρίως στους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v