Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: 3+2 προβλέψεις μετά τη βουτιά 30ετίας

Η μεγαλύτερη βουτιά της 30ετίας στον χρυσό και η επόμενη μέρα. Τι οδήγησε στην πτώση. Ποιοι παραμένουν αγοραστές και ποιοι βλέπουν το τέλος του 10ετούς bull market. Ποια είναι η... θεωρία συνωμοσίας.

Χρυσός: 3+2 προβλέψεις μετά τη βουτιά 30ετίας
Ο χρυσός υποχώρησε πάνω από 10% τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή αντιστροφή στην ανοδική τάση των τελευταίων τεσσάρων ετών και πιθανόν το τέλος ενός bull market που κράτησε μία δεκαετία

Η τιμή του χρυσού έπεσε τη Δευτέρα ως και τα $1.345 ανά ουγκιά, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες βρισκόταν στα $1.560 και τον Μάρτιο στα $1.620. Σήμερα το πρωί διαμορφωνόταν λίγο υψηλότερα, στα 1.359,51 δολάρια.

Η πτώση ήρθε μετά την είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ενδέχεται να πουλήσει αποθέματα χρυσού για να χρηματοδοτήσει μέρος της διάσωσης, πυροδοτώντας φόβους ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών.

Η πλειονότητα των αναλυτών, όμως, υποστήριξε ότι η ανησυχία γύρω από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου ήταν το πρώτο χτύπημα.

Κατά τους ίδιους η βουτιά της Δευτέρας επιταχύνθηκε μετά τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα. Η λογική είναι ότι η κινεζική επιβράδυνση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως και σε χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων έναντι των οποίων ο χρυσός θεωρείται καταφύγιο.

Η JPMorgan Chase από την πλευρά της αποδίδει τη βουτιά του χρυσού στην υποχώρηση του παγκόσμιου πληθωρισμού, γεγονός που μειώνει την αξία του ως αντισταθμίσματος έναντι των αυξανόμενων τιμών. Εκτιμά πως όσοι στοιχημάτιζαν σε έκρηξη του πληθωρισμού πασχίζουν τώρα να αντιστρέψουν τα στοιχήματά τους και να βγουν από τις θέσεις τους στον χρυσό, σε οποιαδήποτε τιμή. Σημειώνει παράλληλα πως δεν κάνει προβλέψεις για τις τιμές του μετάλλου γιατί τείνουν να είναι πιο ευάλωτες από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα στις απώλειες λόγω σπεκουλαρίσματος.

Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι τι μέλλει γενέσθαι. Επ' αυτού οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, σε αυτούς που παραμένουν πιστοί στη σταθερότητα του μετάλλου μακροπρόθεσμα και σε όσους διαβλέπουν την αρχή του τέλους στο bull run.


Οι ταύροι

*Ο John Reade, υπεύθυνος για τον χρυσό στα hedge funds του John Paulson, δηλώνει ότι η πρόσφατη πτώση δεν έχει αλλάξει τη θέση του για το μέταλλο. "Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις τυπώνουν χρήμα με εντυπωσιακούς ρυθμούς, δημιουργώντας ζήτηση για χρυσό ως εναλλακτικό νόμισμα για ιδιώτες και θεσμικούς αποταμιευτές και για τις κεντρικές τράπεζες", υποστηρίζει.

"Ενώ ο χρυσός μπορεί να εμφανίζει μεταπτώσεις βραχυπρόθεσμα -και περνάει τώρα μία από τις περιοδικές του προσαρμογές-, πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη τάση για αύξηση της ζήτησης χρυσού αντί για νομίσματα παραμένει άθικτη. Αυτή η προσδοκία για την υποτίμηση των νομισμάτων τον καθιστά ελκυστική επένδυση μακροπρόθεσμα".

George Soros εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα ο χρυσός δεν θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, παρά την τρέχουσα τάση των επενδυτών να μειώνουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη South China Morning Post υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την τρέχουσα "απογοήτευση" των επενδυτών οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό.

Όπως τόνισε, ο χρυσός θα συνεχίσει να αποτελεί μακροπρόθεσμα επενδυτικό καταφύγιο, παρά τη μεταβλητότητα που παρατηρείται σε μια κρίση. Αναλυτικά, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του για τον χρυσό ο G. Soros απάντησε:

"Αυτή είναι μια πολύπλοκη ερώτηση. Έχει απογοητεύσει το κοινό γιατί υποτίθεται ότι είναι το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο. Αλλά όταν το ευρώ ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης πέρυσι, ο χρυσός κατέγραψε πτώση, γιατί αν οι άνθρωποι έπρεπε να πουλήσουν κάτι μπορούσαν να πουλήσουν χρυσό. Συνεπώς πουλούσαν χρυσό. Οπότε το μέταλλο ακολούθησε πτωτική πορεία. O χρυσός είχε καταστραφεί ως επενδυτικό καταφύγιο, είχε αποδειχτεί ότι δεν είναι ασφαλής. Εξαιτίας της απογοήτευσης, οι περισσότεροι μειώνουν τις θέσεις τους σε αυτόν. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, οπότε δεν περιμένω να υποχωρήσει ο χρυσός. Όταν υπάρχει το ενδεχόμενο κρίσης, εμφανίζονται περιστασιακές μεταπτώσεις ή άλματα. Οπότε σε καθημερινή βάση ο χρυσός είναι ευμετάβλητος, αλλά δεν υπάρχει τέτοια τάση μακροπρόθεσμα".


Οι αρκούδες

Άλλη μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι ο χρυσός θα ακολουθήσει παρατεταμένη καθοδική πορεία, προβλέποντας κατάρρευση των τιμών.

*Societe Generale: Προβλέπει πτώση της τιμής του χρυσού στα $1.375 ανά ουγκιά στο τέλος του 2013, διακηρύσσοντας το τέλος της εποχής του χρυσού.

*Goldman Sachs: Αναμένει πτώση της τιμής του χρυσού στα $1.270 ανά ουγκιά στο τέλος του 2014.

Αναλυτές και των δύο οίκων βασίζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του χρυσού στη μείωση των ενεργητικών στα Εxchange-Τraded Funds χρυσού (σ.σ.: έναι είδος αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία, όμως, είναι διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήρια, όπως και οι μετοχές) . Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι εκροές από τα ETFs χρυσού στις αρχές του έτους αντανακλούν πτώση στην εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου.

Τα ETFs ξεφορτώθηκαν 106 τόνους χρυσού τον Φεβρουάριο, τις μεγαλύτερες εκροές στην Ιστορία, σύμφωνα με τα στοχεία του Bloomberg. Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ενεργητικά στα ETFs χρυσού έχουν μειωθεί κατά 140 τόνους.

Ο Damien Courvalin, αναλυτής της Goldman Sachs, υποστηρίζει ότι η μείωση των ενεργητικών στα ETFs χρυσού "είναι πολύ ταχύτερη από αυτήν που αναμέναμε". Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η πτώση στις τιμές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο Michael Haig της Societe Generale σημειώνει ότι "αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε εκροές από τα ETFs χρυσού, ο αντίκτυπας για το μέταλλο θα είναι ολέθριος".

Παρόμοια άποψη με τους δύο αναλυτές έχει και η Susi Cooper της Barclays, η οποία εκτιμά ότι "oι εκροές από τα ETFs χρυσού αποτελούν το μεγαλύτερο καθοδικό ρίσκο για τις τιμές του μετάλλου".


Και οι θεωρίες συνωμοσίας….

Και ενώ οι απόψεις διίστανται, δεν λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Μία από αυτές καταθέτει ο Paul Craig Roberts (συγγραφέας του "Ηοw the Economy was lost: The War of the worlds"). Σύμφωνα με αυτόν, η πτώση στην τιμή του χρυσού οφείλεται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς του χρυσού από τη Fed για να προστατέψει την ανταλλακτική αξία του δολαρίου.

Όπως υποστηρίζει, την Παρασκευή 12 Απριλίου, η αγορά χτυπήθηκε με 500 τόνους ακάλυπτων πωλήσεων (naked short). O κ. Roberts υποστηρίζει τη θεωρία του στον ισχυρισμό ότι μόνο η Fed μπορεί να επιφέρει ένα τόσο μεγάλο χτύπημα στην αγορά χρυσού.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι την Παρασκευή πουλήθηκαν 500 τόνοι χρυσού, κάνει τον εξής συλλογισμό:

Πόσες ουγκιές είναι 500 τόνοι; Ένας τόνος έχει 2.000 λίβρες. 500 τόνοι ισοδυναμούν με 1.000.000 λίβρες. Μία λίβρα έχει 16 ουγκιές, οπότε 500 τόνοι αντιστοιχούν σε 16.000.000 ουγκιές.

Ποιος έχει 16 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού ή το αντίστοιχο ποσό ώστε να καλυφθεί σε περίπτωση όπου χρειαστεί; Με την τιμή του χρυσού στα 1.550 (όπως ήταν στην αρχή της Παρασκευής) το ποσό ανέρχεται στα $24.800.000.000.

Τι συμβαίνει όταν 500 τόνοι χρυσού πέφτουν στην αγορά σε μία μέρα; Οι τιμές πέφτουν. Οι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες προτιμούν να το κάνουν σταδιακά για να μη ρίξουν τις τιμές. Η πώληση 500 τόνων έριξε την τιμή του χρυσού κατά 73 δολάρια η ουγκιά. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων για τον πωλητή. Ποιος μπορεί να χάσει τόσα λεφτά; Αυτό αναρωτιέται ο ίδιος και απαντά: μόνο μία κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v