Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Ενεργειακή συμφωνία με Κούρδους του Ιράκ

Συμφωνία ορόσημο με την Τουρκία για την απευθείας παροχή πετρελαίου και αερίου υπέγραψαν οι Κούρδοι του Ιράκ, μεταδίδει το Bloomberg. Το ντιλ παρακάμπτει τη Βαγδάτη.

Τουρκία: Ενεργειακή συμφωνία με Κούρδους του Ιράκ
Οι Κούρδοι του Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ορόσημο με την Τουρκία για την απευθείας παροχή πετρελαίου και αερίου, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

H συμφωνία υπογράφτηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Νεχιρβάν Μπαρζάνι.

Το ντιλ παρακάμπτει την ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία έχει προειδοποιήσει τους Κούρδους να μην υπογράψουν ανεξάρτητες ενεργειακές συμφωνίες.

Οι πηγές του Bloomberg ανέφεραν ακόμα ότι η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει το μερίδιο της κουρδικής κυβέρνησης σε παραχωρήσεις που διαχειρίζεται η Exxon Mobil στα σύνορα της περιοχής των κουρδικών πληθυσμών με το Ιράκ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του έχει διαμηνύσει στην Τουρκία πως δεν επιτρέπει ενεργειακές συμφωνίες χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης και πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την ιρακινή εθνική κυριαρχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v