Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο

Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ: Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο
Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη να εφαρμόσει η Ισπανία μια εμπροσθοβαρή, αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

"Πιστεύουμε, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει, με ποσοστό ανεργίας 25%, πως πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν βλέπουμε την ανάγκη για εμπροσθοβαρή, αυστηρή προσαρμογή όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί" σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την ΕΚΤ και το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωη της νομισματικής πολιτικής.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει πρότυπο για τις τραπεζικές διασώσεις στην ευρωζώνη.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου και του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες χώρες, γιατί η κατάσταση στην Κύπρο είναι από κάθε άποψη ξεχωριστή.

Θετικά βήματα από Ιαπωνία

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα πρόσφατα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ιαπωνία αποτελούν ένα θετικό βήμα.

Τόνισε όμως ότι η νομισματική χαλάρωση δεν επαρκεί και ότι η Ιαπωνία "χρειάζεται πιο φιλόδοξα σχέδια για να μειώσει το χρέος, μαζί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ώθηση της οικονομίας σε υψηλότερη ταχύτητα".

"Αυτό είναι το σχέδιο των τριών σημείων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζονται και τα άλλα δύο σημεία" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v