Δυσκολότερο το cy-exit αν πουληθεί ο χρυσός

Η απαίτηση η Κύπρος να πωλήσει το χρυσό της θα καταστήσει δυσκολότερη την έξοδο της χώρας από το ευρώ εκτιμά ο Vincent Truglia. Τάσσεται υπερ της συρρίκνωσης της ευρωζώνης.

Δυσκολότερο το cy-exit αν πουληθεί ο χρυσός
Η απαίτηση η Κύπρος να πωλήσει το χρυσό της θα καταστήσει δυσκολότερη την έξοδο της χώρας από το ευρώ, εκτιμά ο οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της μονάδας κρατικού κινδύνου του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, Vincent Truglia.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο Truglia είπε ότι «οι περισσότεροι Κύπριοι θέλουν την έξοδο».

«Αυτή η απαίτηση (για πώληση χρυσού) από την ΕΚΤ και άλλους την καθιστά δυσκολότερη να επιτευχθεί», είπε αναφερόμενος στην έξοδο από το ευρώ, επειδή, όπως σημείωσε η χώρα μπορεί τότε να πρέπει να βασιστεί σε βοήθεια από το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει επαρκή διεθνή αποθέματα.

Όπως σημειώνεται, αν και η Κύπρος υποστηρίζει ότι η απόφαση για πώληση χρυσού εξαρτάται από την κεντρική της τράπεζα, είπε ότι μπορεί να προχωρήσει στην πώληση μέρους των αποθεμάτων για να συγκεντρώσει περίπου €400 εκατ. για τη χρηματοδότηση μέρους της διεθνούς διάσωσής της.

«Υποστηρίζω εδώ και χρόνια ότι η ευρωζώνη πρέπει να συρρικνωθεί ή να εξαφανιστεί» πρόσθεσε ο Truglia.

Μετά το κύμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, σημείωσε, και η ΕΚΤ μπορεί να προσπαθήσει να εφαρμόσει τα δικά της μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι αν το κάνει, τότε η ικανότητα να συνεχίσει με τη λιτότητα θα μειωθεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi για επέκταση των δανείων προς τις εταιρείες της περιφέρειας, θα ήταν λάθος.

«Είναι πραγματικοί πιστωτικοί κίνδυνοι. Δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας» επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v