Κύπρος: Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

Σε πέντε βασικούς άξονες κινούνται τα μέτρα που ανακοινώνει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κύπρος: Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας
Δεκάδες μέτρα για τόνωση της οικονομίας και την πολιτική απόφαση για δημιουργία τερματικού για το φυσικό αέριο εξήγγειλε το απόγευμα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως μετέδωσε το Stockwatch, τα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στην κατάρτιση άνεργων νέων και πτυχιούχων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Γ. Αναστασιάδης είναι τα εξής:

Μέτρα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

1. Στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση, τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων και συνεπώς, τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων, χωρίς την όποια επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καλούνται μέσα στις επόμενες 60 μέρες να αποταθούν στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση.

2. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και μέχρι της οριστικής αναδιάρθρωσης, κανένα χρέος δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο και συνεπώς, δεν θα λαμβάνονται όποια μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

3. Η Κυβέρνηση, στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

4. Η Κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την υπέρβαση των όποιων νομικών, διοικητικών ή άλλων κωλυμάτων, που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε τα έξοδα για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης θα μειωθούν σημαντικά.

5. Προς διασφάλιση των πιο πάνω εξαγγελιών, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου, να διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής, με σαφείς όρους εντολής τη διασφάλιση της δίκαιης αναδιάρθρωση των δανείων.

6. Προκειμένου να δοθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας των οφειλετών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από την αποστέρηση της οικιστικής ή επαγγελματικής τους στέγης. Με τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας, θα δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα και στον οφειλέτη να καταλήγουν σε συμφωνία έτσι ώστε το ακίνητο να αγοράζεται από την τράπεζα στην αξία του δανείου με ταυτόχρονη ενοικίαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον ιδιοκτήτη. Τα πλεονεκτήματα είναι πως ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου.

7. Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο με ταχύρρυθμες διαδικασίες θα επιδικάζει αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων ή τραπεζικών ομολόγων που έχουν εξαπατηθεί και δεν είναι θεσμικοί επενδυτές. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων ημερών, ενώ η λειτουργία του Δικαστηρίου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

8. Στα ίδια πλαίσια ανακούφισης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων εντάσσεται και η απόφαση της Κυβέρνησης για περεταίρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το συνολικό ύψος της οποίας θα φτάνει το 9,5%.

9. Πρόσθετο μέτρο ανακούφισης αποτελεί και η απόφαση για επιχορήγηση μέχρι και του 50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για το 2013 υπολογίζεται ότι του ευεργετήματος θα τύχουν 2.000 νοικοκυριά.

*Με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, της αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, και ιδιαίτερα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ.


Θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια

• Το Πανεπιστήμιο Κύπρο αυξάνει για φέτος τις θέσεις νεοεισερχόμενων κατά 100, ενώ θα προσφέρει άλλες 200 θέσεις για μετεγγραφές Κυπρίων σπουδαστών που φοιτούν στο εξωτερικό.
• Το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις νεοεισερχομένων φοιτητών και 30 θέσεις για μετεγγραφές σπουδαστών του εξωτερικού.


Θέσεις εργασίας

Μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που υιοθετήσαμε και αναμένουμε ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διασφαλίζεται:

1. Η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.
2. Ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών
3. Η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.

4. Πέραν των πιο πάνω, και μέσα από ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού, τις αμέσως επόμενες μέρες θα υλοποιήσουμε σειρά Σχεδίων που διασφαλίζουν:

i. Εργοδότη 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία. Προς το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση θα διαθέσει 21 εκ ευρώ για επιδότηση μέχρι και του 40% του μισθολογικού κόστους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργοδότες να προσλάβουν εγγεγραμμένους ανέργους οι οποίοι θα πρέπει να είναι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.

ii. Με νέο Σχέδιο το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 6,8 εκ. ευρώ, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, με βάση τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως απασχόληση με ελαστικό ωράριο και εργασία από το σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως ο εργοδότης:

- προσφέρει εργασία στον εργαζόμενο για τουλάχιστον 10 μήνες.
- δεν απασχολεί παράνομους ή αδήλωτους εργαζόμενους
- δεν έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση από την εξαγγελία του σχεδίου.
- έχει διευθετημένες όλες τις οφειλές του προς το κράτος
- δεν μπορεί να εργοδοτήσει με βάση το Σχέδιο συγγενικά πρόσωπα ή μετόχους της εταιρείας.

Με την υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης 1000 ανέργων.

5. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η απόφαση της Κυβέρνησης για πρόσθετη φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εταιρείας ύψους μέχρι και 25%, για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο ένα χρόνο, με προοπτική επιμήκυνσης της εν λόγω περιόδου. Νοείται ότι ο εργοδοτούμενος θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα πιο πάνω σχέδια.

6. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια ενθάρρυνσης της στροφής προς τον πρωτογενή τομέα, αποφάσισε την παραχώρηση καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στην κυβέρνηση, την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε νέους. Η παραχώρηση της γης θα γίνεται με επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έναντι συμβολικού ενοικίου. Το Υπουργείο Γεωργίας, θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και άλλη στήριξη στους δικαιούχους. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο για την ευγενή προσφορά τους.

7. Για διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ζωτικό τομέα της κτηνοτροφίας η Κυβέρνηση έχει πρόσφατα εγκρίνει Έκτακτη ενίσχυση προς του κτηνοτρόφους ύψους €3εκ.

8. Άμεση υλοποίηση του εκκρεμούντος Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης. Με το Σχέδιο θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας, αντί δαπάνης 10 εκ. ευρώ.

9. Προς απόκτηση εργασιακής πείρας και εξειδικευμένης κατάρτισης αποφοίτων Πανεπιστημίων (stage), η Κυβέρνηση αποφάσισε, αντί δαπάνης 4 εκ. ευρώ, να δώσει την ευκαιρία σε πέραν των 1000 άνεργων πτυχιούχων να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας. Σε όσους θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα προσφέρεται μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ ενώ η εξάσκηση τους θα θεωρείται ως ασφαλιστέα απασχόληση και το κράτος θα τους καταβάλλει τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

10. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, με σκοπό την επίτευξη μιας «Συμφωνίας Κυρίων» που θα αποσκοπεί στη μεγίστη δυνατή αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, μέσα από την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, διάρκειας δύο χρόνων, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες που δημιουργεί η έκτακτη κατάσταση της οικονομίας.

Κοινωνική Πολιτική

Διορθώνεται ριζικά η επιδοματική πολιτική.

1. Εξορθολογισμό των δημοσίων βοηθημάτων ώστε από τη μια τα επιδόματα να παραχωρούνται σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ από την άλλη για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αυτούς δηλαδή που μπορεί να εργοδοτηθούν, τα όποια επιδόματα να είναι χαμηλότερα του εισοδήματος από εργασία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η παγίδευση στην εξάρτηση από τα επιδόματα και τα αντικίνητρα για εργασία.

2. Τερματισμός του δικαιώματος σε ανεργιακό ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν δύο φορές προσφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για εργασία, η οποία είναι ανάλογη με τα προσόντα τους.

3. Στα πλαίσια εξορθολογισμού της κοινωνικής πολιτικής, η Κυβέρνηση προχωρεί σε τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών, ώστε η Κύπρος να σταματήσει να αποτελεί μεταναστευτικό παράδεισο. Τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζεται η μέχρι σήμερα κατάχρηση, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι τα δημόσια βοηθήματα θα χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί και η κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, θα διασφαλίζονται και οι βασικές ανάγκες των ληπτών, χωρίς να ξεφεύγουμε από τις υποχρεώσεις μας που πηγάζουν από το καθεστώς μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν τη στέγαση των αλλοδαπών. Η στέγαση θα γίνεται σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος, ιδιόκτητους είτε με ενοικίαση, ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη.

5. Διακοπή της όποιας επιδότησης αλλοδαπών, στις περιπτώσεις που αρνούνται προσφορά απασχόλησης σε τομείς και περιόδους που η απασχόληση επιτρέπεται.

6. Αποφασίστηκε ο τερματισμός της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για χρονική περίοδο τριών χρονών, αλλά και σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένες τις τυχόν φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εξαιρούνται της πιο πάνω απόφασης, όσοι τυγχάνουν μακράς διάρκειας θεραπείας καθώς και σοβαρά επείγοντα περιστατικά.

7. Με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, της αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, και ιδιαίτερα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ.

8. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους προς επίσπευση εφαρμογής ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μέτρα Ανάπτυξης

1. Μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, η οποία δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.

2. Προωθείται τάχιστα η σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων. Τα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία θα είναι σημαντικού μεγέθους καθώς η επηρεαζόμενη γη είναι τεράστιας έκτασης και καλύπτει πέραν των 15 κοινοτήτων.

3. Αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως ακολούθως:
- Κατά 30% στα αστικά κέντρα των πόλεων για μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις
- Κατά 25% στην περίμετρο των αστικών κέντρων για μεγάλες εμπορικές ή ενιαίες αναπτύξεις γραφειακού χώρου
- Κατά 20% σε καθορισμένες τουριστικές ζώνες για μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησίες, οι οποίες καθορίζονται ως ειδικές περιοχές
- Αύξηση του συντελεστή δόμησης για γήπεδα γκολφ από 10% σε 15%.

4. Διεύρυνση του φάσματος των επιτρεπόμενων αναπτύξεων γης σε εκτός ορίου περιοχές για μεγάλα έργα.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω η Kυβέρνηση αποφάσισε προς ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας μια επιπλέον δέσμη μέτρων:

5. Αδειοδότηση της λειτουργιάς καζίνο. Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε η διενέργεια μελέτης μέχρι τέλος Μαΐου.

6. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης ανέργων που αναφέρονται πιο πάνω.

7. Ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση των ακόλουθων κινήτρων:

i. Επιμήκυνση αποπληρωμής των 5 εκ. ευρώ για την έκδοση άδειας, νοουμένου ότι η έναρξη εκτέλεσης του έργου θα γίνει εντός των επόμενων δυο ετών.

ii. Οι αρδεύσεις σε αναπτύξεις γηπέδων γκολφ θα γίνονται από τούδε, από μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων.

8. Υιοθετείται η παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα condo hotels.

9. Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αποφασίστηκε η αντικατάσταση της εγγύησης, με δέσμευση για μη απόσυρση της προσφοράς. Πρόσθετα, μειώνεται το ύψος της εγγύησης που καταβάλλουν για πιστή εκτέλεση του έργου.

10. Προς ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών αποφασίστηκε όπως:

i. η άδεια παραχωρείται εις όσους των αιτητών επενδύουν το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ για την αγορά πέραν της μιας οικίας ή άλλης οικοδομής, νοουμένου ότι η αγορά γίνεται από τον ίδιο πωλητή

ii. απλουστευθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και υιοθετηθεί μια ταχεία διαδικασία χορήγησης αδειών μακράς παραμονής.

11. Αποφασίστηκε η δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίησή της.

12. Αποφασίστηκε η προώθηση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

13. Αποφασίστηκε η υιοθέτηση Συστήματος Συμψηφισμού για όλες τις εκκρεμούσες οφειλές μεταξύ επιχειρήσεων /πολιτών και του κράτους και αντιστρόφως. Νοείται ότι, το μέτρο δεν καλύπτει τις περιπτώσεις όπου μεταξύ των μερών εκκρεμούν διαφορές ή δικαστικές διαδικασίες.

14. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.

15. Έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων και αυξημένη συνεισφορά της Ε.Ε. στα ποσοστά χρηματοδότησης. Θα πρέπει να σημειώσω με ικανοποίηση πως η απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο είναι ενδεικτική.

16. Πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων αποτελεί και η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των ενοικίων που καταβάλλονται στις βιομηχανικές περιοχές.


Πράσινη Ανάπτυξη

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:

1. Την υιοθέτηση και εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.

2. Προς επίσπευση και άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταiκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Να σημειωθεί ότι με την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα υπάρξει:

i. Εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκ ευρώ ετησίως
ii. Εξοικονόμηση 2 εκ ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων
iii. Με την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας
iv. Συμβολή στην επίτευξη της υποχρέωσης της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού από ανανεώσιμες πηγές σε 13% μέχρι το 2020.

3. Για όλες τις αναπτύξεις παρέχεται κίνητρο αύξησης 5% του καθορισμένου συντελεστή, σε περίπτωση που το σύνολο των ενεργειακών αναγκών καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4. Στα ίδια πλαίσια του κυβερνητικού σχεδιασμού εντάσσεται και η σταδιακή μετατροπή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε «πράσινα στρατόπεδα», με σημαντικότερα οφέλη την «οικολογική προσαρμογή» μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v