Dallara: Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Eurogroup

Η επιρροή της Γερμανίας στο Eurogroup πρέπει να περιοριστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο Dallara, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συστήματος λήψης αποφάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της νομισματικής ένωσης.

Dallara: Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Eurogroup
Η επιρροή της Γερμανίας πρέπει να ενισχυθεί διεθνώς αλλά να περιοριστεί στο Eurogroup , δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συστήματος λήψης αποφάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της νομισματικής ένωσης.

"Το Eurogroup λαμβάνει τις αποφάσεις του με την ομόφωνη γνώμη των 17 κρατών μελών και αυτό είναι προφανές ότι δεν λειτουργεί. Πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε οι αποφάσισες να βασίζονται στην πλειοψηφία" ανέφερε σε συνέντευξη στο MNI ο κ. Dallara, ο οποίος πλέον κατέχει κορυφαία θέση στο επενδυτικό fund Partners Group.

"Θέλω να πω ότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν πρέπει να εγκρίνουν κάθε απόφαση, όπως κάθε εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα" πρόσθεσε.

"Αυτό είναι αναγκαίο ώστε χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία ή η Σλοβενία να μην βάζουν εμπόδια σε αποφάσεις που χρειάζονται οι υπόλοιποι" συμπλήρωσε ο κ. Dallara.

"Aλλά την ίδια στιγμή η Γερμανία δεν πρέπει να αποφασίζει για τα πάντα στην ευρωζώνη" υπογράμμισε.

Ο πρώην επικεφαλής του IIF δήλωσε απογοητευμένος από το ΔΝΤ και την περιορισμένη συμβολή του στα πακέτα διάσωσης Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου. "Το ΔΝΤ είναι σημαντικός οργανισμός. Όμως ο ρόλος του στις διασώσεις της ευρωζώνης ήταν περιορισμένος. Απογοητεύτηκα από το γεγονός ότι δεν ήθελε να συμβάλει όσο στο παρελθόν", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι εάν υιοθετούσε αντίστοιχη στάση στη Νότιο Αμερική, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.

Ο κ. Νταλάρα σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαφωνούν δημόσια για τις ασκούμενες πολιτικές, καθώς προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v