O’Neill: Στο 120 βλέπει ισοτιμία γεν-δολαρίου

Η ισοτιμία γεν δολαρίου θα κινηθεί σε δύο χρόνια στο επίπεδο των 120 γεν, εκτιμά ο Jim O’Neill της Goldman Sachs. Οι προκλήσεις για την νομισματική πολιτική της BoJ και το στόχο για πληθωρισμό 2%.

O’Neill: Στο 120 βλέπει ισοτιμία γεν-δολαρίου
Η ισοτιμία γεν δολαρίου θα κινηθεί σε δύο χρόνια στο επίπεδο των 120 γεν, εφόσον η οικονομία των ΗΠΑ εκπλήξει με θετικό τρόπο το 2013 και 2014 εκτιμά ο Jim O’Neill της Goldman Sachs.

Σε σημείωμα του με τίτλο "Reflections on Japan and elsewhere", ο κ. O’Neill υποστηρίζει ότι η υποτίμηση του γεν δεν πρέπει να συνδέεται με φόβους αναζωπύρωσης μιας ασιατικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από τη δεκαετία του 1990.

Όπως αναφέρει, η τρέχουσα υποτίμηση του γεν αντανακλά την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την BoJ και ως εκ τούτου αποτελεί κατά κύριο λόγο μια νομισματική μετατόπιση και όχι μια μετατόπιση της πραγματικής ισοτιμίας.

Επιπλέον το 1997 οι περισσότερες ασιατικές χώρες είχαν σταθερές ισοτιμίες και πολύ μεγάλα επίπεδα χρέους αποτιμημένου σε δολάρια, σημειώνει.

Ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν επαρκεί για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της Ιαπωνίας μακροπρόθεσμα, λέγοντας ότι απαιτείται ακόμα η αύξηση του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας του.

Όσον αφορά το στόχο για πληθωρισμό 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο κ. O’Neill υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ανέφικτος, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι θετική η αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.

"Η άποψη μου είναι πως όσο πιθανό ο μελλοντικός πληθωρισμός να ξεπεράσει το 2%, το ίδιο πιθανό είναι να μην ανέβει τόσο πολύ. Αλλά η BoJ έχει τώρα μια διαφορετική πολιτική και αποτελεί πλέον έναν πραγματικό στόχο" σημειώνει ο κ. O’ Neill.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v