Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από 4% οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2010 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας. Έντονα πτωτική πορεία και στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων.

Κάτω από 4% οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας υποχωρούν κάτω από το 4%. Συγκεκριμένα, έπεσαν στο 3,989% καταγράφοντας πτώση 10 μονάδων βάσης.

Αιτία είναι η διάχυτη αισιοδοξία για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία, μετά και την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όμως, οι επενδυτές υποδεικνύουν μία ακόμη εξέλιξη που επηρεάζει τις αγορές: τη δήλωση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περί επικείμενου τέλους στην εποχή της λιτότητας. «Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης,  τα σημερινά στοιχεία για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ ευρωζώνης και ειδικότερα η αιφνιδιαστική συρρίκνωση στη Γερμανία εντείνουν τα σενάρια για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον διπλασιασμό της νομισματικής βάσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ωθούν τους Ιάπωνες επενδυτές σε στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως τα ομόλογα της ευρωζώνης.

Έτσι, και η ισπανική αγορά ομολόγων ακολουθεί την ίδια πορεία: οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, αγγίζοντας το 4,339%. Αντιστοίχως, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας υποχώρησαν στο 1,708%, που είναι ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v